Fransız politikacıya AİHM tokadı: ‘Müslümanlara yönelik ayrımcılık ifade özgürlüğü değildir’

Güncelleme Tarihi:

Fransız politikacıya AİHM tokadı: ‘Müslümanlara yönelik ayrımcılık ifade özgürlüğü değildir’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2022 07:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM), İslam karşıtlığıyla tanınan Eric Zemmour’a tokat gibi bir karar geldi.

Haberin Devamı

AİHM, 2016’da bir televizyon programında İslam ile terörizm arasında bağlantı kurduğu sözleri nedeniyle Fransız yargısının verdiği cezanın Zemmour’un ifade özgürlüğünün ihlali anlamına gelmediğine karar verdi.

 

PARA CEZASI ALMIŞTI

Zemmour, France 5 televizyonunda yaptığı açıklamada Fransa’da barış içinde yaşayan ve bu ülkeye tamamen entegre olmuş Müslümanlar olmadığını iddia edip, “Cihat edenler, İslam’ın askerleridirler” demişti. Fransa’nın bir istila, bir sömürgeleştirme yaşadığını ve bunun bir yangına yol açtığını savunan Zemmour, “Bence onlara İslam ve Fransa arasında bir tercih yapma hakkı verilmeli” diye konuşmuştu. Fransa yargısı bu ifadeleri “ayrımcılığı ve dini nefreti körüklemek” olarak niteleyip üç bin Euro (59.5 bin TL) ceza verdi.

Haberin Devamı

AİHM’NİN GEREKÇESİ

Zemmour, cezayı 2019’da AİHM’e götürdü. AİHM, Zemmour’un ifadelerinin, Fransız halkı ile Müslüman toplumu arasındaki uçurumu daha da derinleştirebilecek türden aşağılayıcı ve ayrımcı iddialar içerdiğine dikkat çekti. Mahkeme, sözlerin İslam’ı eleştirmekle sınırlı olmadığını belirterek Müslüman toplumu reddetmeye çağırmak gibi ayrımcı bir niyetle sarf edildiği kanaatinde olduğunu belirtti. Fransa’nın cezasını uygun bulan AİHM, Zemmour’un ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik bir toplumda gerekli olduğuna ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili 10’uncu maddesinin ihlal edilmediğine karar verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!