Alman hükümeti: Ermeni tasarısının bağlayıcılığı yok

Güncelleme Tarihi:

Alman hükümeti: Ermeni tasarısının bağlayıcılığı yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 21:45

Alman hükümeti, Türkiye’nin talebine uygun olarak, Alman Parlamentosu’nun kabul ettiği Ermeni soykırımı kararının yasal bağlayıcılığı olmadığını açıkladı. Ancak hükümet, Alman Parlamentosu’nu karşısına almamak için tasarıya mesafe koymadığını savundu.

Haberin Devamı

ALMAN Parlamentosu’nun 2 Haziran’da onayladığı Ermeni tasarısı Türkiye ile Almanya arasında gerilim yaratmaya devam ediyor. Alman hükümeti, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askerlerini ziyaret etmesine izin vermeyen ve Ermeni kararıyla arasına mesafe koymasını talep eden Türkiye’yi tatmin etmek için harekete geçti.

SPIEGEL’E SIZDI

Alman hükümeti dün Ermeni tasarısının hukuki bir bağlayıcılığı olmadığı yönünde bir açıklama yapmaya hazırlanıyordu. Ancak hükümetin planı Spiegel Online haber sitesine sızdı. Parlamento’nun 2 Haziran’da hemen hemen oybirliğiyle aldığı karara hükümetin mesafe koymaya hazırlandığı haberi kamuoyunda yoğun tepkilere yol açtı. Bunun üzerine Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, dün Berlin’de basın toplantısında, hükümet olarak parlamentonun kararına mesafe koymanın söz konusu olmadığını, ancak parlamentonun kararının da zaten hukuki bir bağlayıcılığının bulunmadığını açıkladı. Hükümet Sözcüsü Seibert, “Soykırım sözcüğünün gerçekte belirli bir yasal tarifi var ve bunu yetkili mahkemeler belirler” diyerek, Meclis’in 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamasının da yasal bir bağı olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

BAKAN DA AÇIKLAMA YAPTI

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’ın de benzeri bir açıklama yapması dikkat çekti. Steinmeier, “Siyasi sorulara fikir beyan etmede Alman Meclisi tüm hak ve özgürlüğe sahip. Ama Meclis’in kendisi de her taslağın hukuksal bağlayıcılığı olmayacağını bizzat söyledi” dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise siyasi, ekonomi, kültür ve insani ilişkilerden dolayı Türkiye ile Almanya arasında ikili ilişkilerin çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin Berlin’e büyükelçi göndermesinden ve siyasi ziyaretlerin yeniden hayata geçmesinden memnuniyet duyacaklarını söyledi.

MERKEL YOĞUN BASKI ALTINDA

ANGELA Merkel hükümeti Alman Parlamentosu’nun İncirlik’teki askerlerini ziyaret edemediği için yoğun baskı altındaydı. Türkiye, Alman Parlamentosu’nun 2 Haziran’da tasarıyı onayladığı gün Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Ankara’ya çağırmıştı. Yeni büyükelçi atanmış olmasına rağmen, henüz Berlin’e gelmedi. Alman hükümetinin böyle bir açıklama yapması bekleniyordu.

Haberin Devamı

EYALET SEÇİMLERİ VAR

Başbakan Merkel, mülteci politikası, Türkiye ile mülteci anlaşması, Alman parlamenterlerin İncirlik’i ziyaret edememesi nedeniyle kamuoyunun baskısı altında. Pazar günü Merkel’in memleketi Mecklenburg Vorpommern Eyaleti’nde seçimler var. Anketlere göre mülteci ve yabancı karşıtı “Almanya için Alternatif Parti” (AfD) Merkel’in partisi CDU’dan önde. Angela Merkel hükümetinin dünkü manevrası Türkiye ile ilişkileri dengelemeye yönelikti. Aynı zamanda milletvekillerine İncirlik yolunun açılmasını da hedefliyordu.

 

 

BAKMADAN GEÇME!