Camiye nefret saldırısının arkasından ajan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Camiye nefret saldırısının arkasından ajan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2016 20:12

Avusturya’nın Graz kentinde yeni inşa edilen camiye domuzlu saldırı ajan skandalına dönüşüyor. Saldırganlardan biri askeri istihbarat ajanı çıktı.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’nın Graz kentinde inşa edilmekte olan bir camiye 5 Mayıs’ta domuz kafası asılmasının ve domuz kanı dökülmesinin arkasından askeri istihbarat ajanı çıktı. Olay, başlangıçta Müslüman karşıtı aşırı sağcıların saldırısı olarak görülüyordu. Saldırganlar arasında Avusturya askeri istihbaratına çalışan bir yedek subay olduğu tespit edildi.

Olay şöyle gelişti: 5 Mayıs’ta Avusturya’nın Steiermark eyaleti başkenti Graz’da inşaatı süren İslam Kültür Merkezi Camii’ne bir saldırı düzenlendi. Saldırganlar cami minaresine iki domuz başı astı ve domuz kanı döktü. Olaydan hemen sonra şüpheli olarak aşırı sağcı “Partei des Volkes” (Halkın Partisi) yöneticisi Thomas K. yakalandı. Ertesi gün de suç ortağı Georg B. gözaltına alındı. Ancak iki ay sonra olayla ilgili dosyaları inceleyen Yeşiller Partisi Milletvekili Peter Pilz, saldırının faillerinden Georg B. ’nin Avusturya askeri istihbaratına çalıştığını ve yedek subaylık yaptığını belirledi. Buna göre aşırı sağcı çevrelerle ilişkisi olan Georg B., askeri istihbarat tarafından görevlendirildi. Georg B., üstlerine “Halkın Partisi” adlı grubun camilere karşı bir saldırı hazırlığı içinde olduğu istihbaratını verdi. Askeri istihbarat bu bilgiyi eyalet istihbarat teşkilatıyla paylaştı. Ama eyalet istihbaratı ilgi göstermedi. Georg B., askeri istihbarata saldırının olacağı 5 Mayıs’ta tekrar bilgi verdi. Bu kez askeri istihbarat, eyalet istihbaratına bildirmek yerine Viyana’dan üst düzey bir yetkiliyi Graz’a gönderdi. 

Haberin Devamı

SAVCI SORUŞTURMA AÇTI

Bu yetkili, olayı yerinde gizli servis aracından izledi. Saldırganlar caminin önüne gelince, istihbarat yetkilisi, eyalet istihbaratını arayıp haber verdi. Ancak eyalet istihbaratı, yetkiliye polisi aramasını söyledi. Daha sonra eylemi yapan Thomas K. ve Georg B. yakalandı. Thomas K, eylemi Georg’un planladığını ifade etti. Yeşiller Milletvekili Peter Pilz’e göre askeri istihbaratın olayı polise bildirmeyip gözlemlemesi yasalara aykırı. Çünkü caminin olduğu yer askeri bölge değil. Askeri istihbarat, olayı 5 Mayıs akşamı eyalet emniyete bildirdiğini ifade etti. Ancak eyalet emniyet yetkilileri, kendilerine gelen camiyle ilgili ihbarın saldırı değil hırsızlık olayı olduğunu söylüyor.Savunma ve İçişleri Bakanlığı olayla ilgili araştırma başlattı. Savcı soruşturma açarken, Yeşiller Partisi, parlamentoda araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!