Almanya’da iş başvurularında ayrımcılık

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da iş başvurularında ayrımcılık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2016 13:06

Almanya’da çalışma alanında yaşanan ayrımcılık üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre iş yerleri, türbanlı genç kızın başvurularını cevapsız bırakırken, Alman ismiyle yapılan başvurulara olumlu yanıt verdi.

Haberin Devamı

Almanya’da çalışma ve meslek eğitimi alanında ayrımcılığın önüne geçmek için bir süre önce anonim iş başvurularının yapılması için proje başlatılmıştı. Hükümetin, Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi tarafından ülke genelinde başlatılan uygulamaya büyük firmalar da destek olmuştu. Projeyle, başvuru sahiplerinin dış görünümü ve adına bakılarak değerlendirilmesinin önüne geçilmek istendi. Ancak son yapılan bir araştırma, resmi kurumlar dahil normal hayatta bunun tam tersinin yaşandığını ortaya koydu.

TÜRBANLI İSE ŞANSI ÇOK AZ

İş Pazarı Geleceği Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, türbanlı birisinin yaptığı başvuruyu işverenler görmezden geliyor. Enstitü, iş alanında türbanlılara ve göçmenlere yönelik ayrımcılığı gözler önüne sermek için türbanlı Meryem Öztürk, türbansız Meryem Öztürk ve Sandra Bauer sahte isimlerle tam bin 500 iş başvurusunda bulundu. Sekreterlik ve muhasebecilik için yapılan başvurularda en az olumlu cevap, türbanlı resimle yapılan başvurulara geldi. Türbanlı Meryem Öztürk sahte isimle yapılan başvurulara her 24 işverenden biri olumlu cevap verirken, Sandra Bauer adına yapılan başvurulara ise her beş işverenden biri olumlu cevap verdi. Başı açık Meryem Öztük adına gönderilen başvuruları ise yedi işverenden biri olumlu değerlendirdi.

Haberin Devamı

İŞEVEREN BİRLİĞİ TEPKİ GÖSTERDİ

Türbanlı başvurulara olumlu cevapların az gelmesinin nedeni ise ‘insanların türbanı radikal Müslümanların simgesi olarak olarak görmesi, türban takanı hoşgörüsüz bulması ve terörle bağlantı kurması’ olarak gösterildi.
Alman İşverenler Birliği ise yaptığı açıklamada enstitünün ayrımcılıkla ilgili yaptığı araştırmayı eleştirdi. Almanya’da yedi milyon göçmen kökenlinin iş piyasasında yer aldığını hatırlatan işverenler birliği, “Almanya'da iş hayatı gösterildiği gibi olumsuz değil” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!