TEOG puanı nasıl hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

TEOG puanı nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 10:13

TEOG puan hesaplama nasıl yapılır? Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) nedir? Ortaöğretim yerleştirme puanını nasıl hesaplanır?

Haberin Devamı

8.sınıflar 25-26 Kasım tarihlerinde TEOG sınavına girecek. Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlara 1 milyon 174 bin 427 öğrenci girecek. Öğrenciler, yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 237 okulda, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülkede, 14 merkezde, 22 okulda sınava katılacak. Peki, TEOG sınavının puan hesaplamaları nasıl yapılır?

TEOG PUANI HESAPLAMA

Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için girdiği sınavlardan yapmış olduğu doğru sayıları toplam geçerli soru sayısına bölünerek 100 ile çarpılırak her sınavın puanı ayrı ayrı hesaplanır. 

Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır. Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.

TEOG puanı nasıl hesaplanır


AĞIRLIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI (AOSP)

Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlâk bilgisi için iki katsayısı esas alınır. O dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Bu puanlar toplanarak her öğrenci için 700 tam puan üzerinden AOSP hesaplanacaktır.

YERLEŞTİRMEYİ ESAS PUANIN HESAPLANMASI

Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır.