Seçim yasakları ne zaman bitecek? | Seçim yasakları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Seçim yasakları ne zaman bitecek | Seçim yasakları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 11:09

YSK takvimine göre seçim yasakları başladı. 2015 YSK seçim takvimine göre seçim propagandası ve yasakları nelerdir?

Haberin Devamı

YSK takvimine göre, 2015 milletvekili genel seçim takviminde seçim propagandası ve yasakları 1 Kasım 2015 Pazar oy verme günü saat 24.00'da sona erecek.

SEÇİM YASAKLARI NELER?

1- Seçim yasağı son bulana kadar genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile seçim kurulunca gösterileceklerin dışında kalan meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması

2- Açık alanlarda ve gümrüklerde, güneşin batışından doğuşuna kadar sözlü propaganda yapılamayacak.

3- Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak.

4- Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlar, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklar, özel gelir kaynakları ve özel imkanları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan dernekler ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler de seçim bürosu amacıyla kullanılamayacak.

Haberin Devamı

5- Seçim bürolarındaki ilan ve reklam malzemeler 31 Ekim 2015 Cumartesi günü en geç saat 18.00′de kaldırılacak ve faaliyetleri son bulacak. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların, seçimin başlangıç günü olan 22 Ekim 2015 Salı gününden, oy verme günü öncesi 31 Ekim 2015 Cumartesi günü saat 18.00′e kadar, yazılı basında, ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak; sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecek. Yurt dışında yayımlanan yazılı basında ilan ve reklam yoluyla yazılı veya görüntülü propagandanın yapılması ise yasak.<

6-Seçime on gün kala anketler, tahminler herhangi bir şekilde bir vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayını ve herhangi bir suretle dağıtımı yapılamayacak.

7-Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya bağımsız adayın emrinde veya herhangi bir siyasi veya propaganda faaliyetinde çalıştırılmayacak. Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak.

Haberin Devamı

8-Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

9-Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak adli para cezasına hükmolunacak.

10-Seçim propaganda matbuatlarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası: