Noterde ev alım satımı yapılıyor mu? 1 Ocak 2023 bekleniyordu.. Açıklama geldi!

Güncelleme Tarihi:

Noterde ev alım satımı yapılıyor mu 1 Ocak 2023 bekleniyordu.. Açıklama geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2022 13:58

Noterde ev alım satım işlemi için geçtiğimiz aylarda önemli bir adım atılmıştı. Bir dönem Emniyet Müdürlükleri aracılığıyla yapılan araç alım satım işlemlerinin notere aktarıldığı gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinin de tek yetkili tarafından düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Peki, noterlerde ev alım satımı yapılabilecek mi? İşte, konuyla ilgili Resmi Gazete detayları

Haberin Devamı

1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen noter üzerinden gayrimenkul alım satım işlemi için önemli bir açıklama yapıldı. Tapu Kadastro Müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirilen ev alım satım işlemi, yeni dönemde noter aracılığıyla gerçekleştirilecekti. 

1 TEMMUZ 2023 TARİHİNE KADAR ERTELENDİ

1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen noterden ev alım satım işlemi, Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ertelendi. 

Noterde ev alım satımı yapılıyor mu 1 Ocak 2023 bekleniyordu.. Açıklama geldi

NOTERLER SATIŞ SÖZLEŞMESİ HAZIRLAYABİLECEK

Noterler, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapabilecek ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh verebilecek, taşınmaz satış sözleşmesi yapabilecek.

Taşınmaz satış sözleşmesi noterler tarafından da yapılabilecek. Teklifle noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamayı dikkate alacak ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamalar ile usul ve esasları gözetecek.

Noterler tarafından yapılacak taşınmaz satış sözleşmelerinde sadece tapu harcı alınacak, bu işlemler için ayrıca noter harcı alınmayacak.