MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ:: Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nedir, nasıl anlaşılır? İşte tespit edilen belirtiler ve hastalığın bulaşma şekli

Güncelleme Tarihi:

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ:: Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nedir, nasıl anlaşılır İşte tespit edilen belirtiler ve hastalığın bulaşma şekli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 22:45

Maymun çiçeği nasıl anlaşılır? sorusu merak edilen konuların başında yer alıyor. Dünyanın korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği belirtileri, hastalık yaygınlaşırken öne çıkan konular arasında yer alıyor. İlk kez 1958'de Afrika'daki maymun kolonilerinde rastlanılan maymun çiçeği virüsü 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Koronavirüs pandemisinin ardından tüm dünyanın yeni korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu ifade ediyor. Peki, Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, nedir? İşte maymun çiçeği virüsü tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Maymun çiçeği virüsü bulaşıcı mı, nasıl anlaşılır soruları dünyanın gündeminde. Nadir görülen Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) yaygınlaşma hızını arttırırken, virüs; göz, burun, ağız mukozaları gibi temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından bulaşabiliyor. Araştırmalara göre maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise genellikle 6-14 gün ya da 5-21 gün olarak biliniyor. Öte yandan bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Monkeypox (Maymun Çiçeği Hastalığı)’a, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur. Orthopoxvirus cinsinin diğer üyeleri Camelpox, Cowpox, Variola gibi diğer canlı türlerinde de görülebilen zoonotik virüslerdir. Variola genel olarak bilinen ismi ile çiçek hastalığı etkin aşılama ile dünya üzerinden 1980 yılında eradike edilmiştir.

Haberin Devamı

Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan kaynaklı olarak yayılan, az sayıda görülen viral bir zoonotik hastalıktır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun Çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.Ancak Maymun Çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ:: Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nedir, nasıl anlaşılır İşte tespit edilen belirtiler ve hastalığın bulaşma şekli

Belirtiler arasında ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır.

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Haberin Devamı

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.

TEDAVİSİ VAR MI?

Geliştirilen bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtilmektedir.

Maymun çiçeği hastalığı için semptomları hafifletmek, komplikasyonları yönetmek ve uzun vadeli sekelleri önlemek için klinik bakım ve destekleyici tedavi verilmelidir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar etkene özgü ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.