KURBAN VEKALETİ VERME | Kurban vekaleti nasıl verilir, sözlü veya yazılı Kurban vekaleti verilmesi doğru mu, yanlış mı? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

KURBAN VEKALETİ VERME | Kurban vekaleti nasıl verilir, sözlü veya yazılı Kurban vekaleti verilmesi doğru mu, yanlış mı Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2023 07:31

Bayramın ilk günü vekaletle ilgili bilgiler araştırılıyor. Kurban kesimini kendisi değil bir başkasına yaptıracak müslümanlar, vekalet verme işlemleriyle ilgili Diyanet'i referans alıyor. Kurban ibadeti, hac ve zekat gibi mal ile yapılan bir ibadet olduğundan vekalet verilerek gerçekleştirilmesinin dinen bir sakıncası bulunmuyor. Kurbanda önemli olan niyet iken vekaleten kendisi adına kurban kestirebilir. Kurban Bayramı 28 Haziran Pazar günü başlıyor. Dinen Kurban kesmekle hükümlü binlerce kişi yarın ibadetlerini yerine getirecek. Vekaletle kurban kestirmeye hazırlananlar ise " Kurban vekaleti nasıl verilir" soruna cevap arıyor. Peki Kurban vekaleti ne zaman verilir? Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu.

Haberin Devamı

Kurban ibadetinin vekaletle yerine getirmeye hazırlananlar detaylara ulaşmak için araştırma yapıyor. Kesimsiz kurban bağışının dini bir dayanağı bulunmuyor. Özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşların birçoğu vekaletle kurban kesimini tercih ediliyor. Ancak dinen yaşanılan yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesim dağıtması daha uygun olduğu biliniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban kesimi ile ilgili çok merak edilen soruların yanıtlarına resmi sayfasından cevap veriyor. Kurban Bayramı yarın başlayacak ve 1 Temmuz Cumartesi günü sona erecek. Kurban kesiminde vekil olarak tayin edilen kişinin aldığı vekaleti sağlıklı bir biçimde yerine getirmesi önemlidir. Peki Kurban vekaleti ne zaman, nasıl verilir? İşte, konuyla ilgili Diyanet'in yaptığı açıklamanın detayları...

Haberin Devamı

KURBAN VEKALETİ NE ZAMAN VERİLİR?

Kurban vekâleti vermek için özel ve önceden belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Kurban kesilmeden önce vekâlet verilmelidir, kurban kesildikten sonra verilen vekâletin bir anlamı ve geçerliliği olmaz.

KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Kesimhanede, kurbanı kesecek kişiye vekâlet verecekseniz; sıra size geldiğinde, yani o anda vekâlet verebilirsiniz. Siz “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” dedikten hemen sonra vekil tayin ettiğiniz kişi kurbanı kesebilir.

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

Haberin Devamı

Kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.