Kısmi seferberlik ne zaman ilan edilir? Kısmi seferberlik nedir, ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Kısmi seferberlik ne zaman ilan edilir Kısmi seferberlik nedir, ne demek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2023 19:55

Kısmi seferberlik nedir sorusu, belirli dönemlerde gündeme geliyor. Seferberlik bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokan hazırlıkların ve önlemlerin tümü olarak adlandırılıyor. Peki kısmi seferberlik nedir, ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

Seferberlik; Devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı hâldir.

KISMİ SEFERBERLİK NEDİR?

Kısmi seferberlik ise ülkenin bir veya bazı bölgelerinde uygulanan, tüm güç ve kaynakların kullanılmadığı seferberlik olarak ifade edilebilir.

Seferberlik bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokan hazırlıkların ve önlemlerin tümü olarak adlandırılıyor.

SEFERBERLİK HANGİ DURUMLARDA İLAN EDİLİR?

Seferberliğin ilan edilmesi için bir devletin diğer devlet veya devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz olması, iç bünyedeki karışıklıkların normal şartlarla karşılanmadığı bir ortamın meydana gelmesi gerekir.

Aynı zamanda seferberlik bu durumun ilan edildiği ya da savaşın devam ettiği döneme deniliyor. Kısmi seferberlik; ülkenin bir ya da daha çok bölgesinde uygulanan ve tüm güç ve kaynakların kullanılmasını gerektirmeyen seferberlik olarak geçiyor.