B sınıfı ehliyet 125 cc motor kullanabilir mi? Motosiklet kullanıcıları bu detaya odaklandı

Güncelleme Tarihi:

B sınıfı ehliyet 125 cc motor kullanabilir mi Motosiklet kullanıcıları bu detaya odaklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2023 13:26

Motosikletlerin kullanımı ile ilgili son günlerde bazı konularda kafa karışıklığı oluştu. Trafiğe B sınıfı ehliyet ve 125 cc motor ile çıkan kişiler beklenmedik cezalarla karşı karşıya geldi. Geçtiğimiz aylarda B sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin 125 cc motosiklet sürebileceği ifade edilmişti. Peki, B sınıfı ehliyet 125 cc motor kullanabilir mi? İşte konuyla ilgili detaylar

Haberin Devamı

Son dönemde B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc motor kullanımı ile ilgili detaylar kafalarda karışıklığa sebep oldu. B sınıfı ehliyet 125 cc motor kullanabilir mi? sorusu da bu bağlamda merak edilip araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz mayıs ayında konuyla ilgili çalışmaların başlatıldığı söylense de denetimlerde durumlar farklılık gösterdi. Konuyla ilgili hukukçular, trafiğe çıkacak sürücülere çeşitli uyarılarda bulundu. Yapılan uyarılarda 60 gün boyunca trafikten menedilmeye kadar gidecek cezaların olduğu belirtiliyor. İşte konuyla ilgili detaylar…

B SINIFI EHLİYET 125 CC MOTOR KULLANABİLİR Mİ?

Geçtiğimiz aylarda B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc motosiklet sürebileceği açıklanmıştı. Henüz yürürlüğe girmeyen konu ise bazı sürücülerin ceza almasına sebep oldu. İlgili düzenleme henüz resmileşmediği için trafiğe 125 cc motosikletler çıkan sürücüler yapılan denetimlerde cezalarla karşı karşıya geliyor.

Haberin Devamı

CEZA İLE KARŞI KARŞIYA GELEBİLİRSİNİZ!

Geçtiğimiz aylarda motosiklet ehliyeti sınıflarında değişikliğe gidileceği, 125 cc yani A1 sınıfı ehliyeti kapsayan motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılabileceği gündeme gelmişti. Ayrıca bu silindir hacmine sahip motoru kullanmak isteyenlerin motor sürüş kurslarından 2 ders alma şartı olacağı da belirtilmişti. Bu açıklamaların ardından konuyla ilgili mevzuatta herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Sadece açıklama üzerinden konunun yasalaşmasını beklemeden motoruyla trafiğe çıkan B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler yetersiz ehliyetten kaynaklı cezalar yedi. Açıklamanın şu anda yürürlükte bir yeri olmadığını belirten hukukçular, 50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcılarının eğer ehliyetleri yoksa cezaya tabi olduğunu, b gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynaklı 4 bin liralık bir idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklarına, motosikletlerinin de 60 gün boyunca trafikten men edileceğine dikkat çekiyor.

Güncel yasalara göre 50 cc'ye kadar olan motosikletler B sınıfı, yani otomobil ehliyetiyle kullanılırken, bunun üzerinde silindir hacmine sahip motosikletler içinse A1 sınıfı ehliyet gerekiyor. 500 cc üzerindeki motor hacmine sahip motorları kullanmak için ise A2 sınıfı ehliyet gerekiyor. 50 cc'ye kadar olan motosikletler ayrıca Karayolları Trafik Yönetmeliği gereğince otoyollarda kullanılamıyor.