2023 Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte güncel tutar

Güncelleme Tarihi:

2023 Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar oldu Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır İşte güncel tutar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2023 14:20

Kıdem tazminatı tavanı Temmuz 2023 sonrası için belli oldu. Çalışanların işten ayrılması veya çıkartılması durumunda alacakları kıdem tazminatı hesaplaması, emekli ve memur temmuz zammı ile netlik kazanacak. Asgari ücretlinin tazminat üst sınırı değişirken, bu kez tüm işçilerin kıdem tazminatı tavanına sıra geldi. Peki, işçilerin kıdem tazminatı tavanı ne kadar, kaç TL olacak? İşte, detaylar.

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı tavanı 2023 temmuzda ne kadar olacak? sorusu memur ve emekli zammı öncesi milyonların gündemine geldi. Bayram öncesi açıklanan asgari ücret zammıyla birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira olmuştu. Gözler şimdi emekli ve memur zammıyla belirlenecek olan kıdem tazminatında. 6 aylık enflasyon rakamlarıyla netleşen emekli ve memur zammıyla, 2023 kıdem tazminatı hesaplama tablosu görünecek. Kıdem tazminatı tavan tutarı en yüksek devlet memuru hizmet ikramiyesine göre belirleniyor. Peki, 2023 temmuz kıdem tazminatı ne zaman belli olacak, açıklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar...

ASGARİ ÜCRETLİNİN KIDEM TAZMİNATI TABANI BELLİ OLDU

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira oldu. Örnek vermek gerekirse 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 134 bin 140 lira oldu. Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira oldu. Örnek vermek gerekirse 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 134 bin 140 lira oldu. 

Haberin Devamı

(Not: Kıdem tazminatı olarak hesaplamıştır. İhbar tazminatı ve diğer özlük haklarına ilişkin hesaplar katılmamıştır. Sadece oranın belli olması için kıdem tazminatı baz alınmıştır. Damga vergisi hesaplamaya dahil edilmemiştir.)

KIDEM TAZMİNATI TAVANI TEMMUZ 2023 NE KADAR OLACAK?

Temmuz 2023'te belirlenen kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489,83 TL oldu.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NASIL HESAPLANIR?

1475 Sayılı İş Kanununun 14 üncü Maddesinin 2762 Sayılı Kanunla değişik 13 üncü Fıkrası gereğince; bu Kanuna tabi işçilerin kıdem tazminatlarının yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçememektedir.1475 Sayılı İş Kanununun 14 üncü Maddesinin 2762 Sayılı Kanunla değişik 13 üncü Fıkrası gereğince; bu Kanuna tabi işçilerin kıdem tazminatlarının yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçememektedir.
12.9.1980 - 31.12 1982 döneminde ise 2320 Sayılı Kanunun 1 inci maddesi gereğince kıdem tazminatının yıllık miktarı 30 günlük asgari ücretin 7.5 katından fazla olamamaktaydı.

Haberin Devamı

Halen Devlet Memurlarına bir hizmet yılı için ödenmekte olan emeklilik ikramiyesinin hesabında aşağıda belirtilen ödemelerin toplamı esas alınmaktadır :

1 - Aylık Gösterge X Aylık katsayısı1 - Aylık Gösterge X Aylık katsayısı

2 - Ek Gösterge X Aylık katsayısı

3 - Kıdem Aylığı Toplam Göstergesi X Aylık katsayısı

4 - Taban Aylık Göstergesi X Taban Aylık katsayısı

5 - En yüksek devlet memuru aylığının (Ek Gösterge Dahil) brüt tutarının her devlet memurunun kendi ek göstergesine göre farklılık gösteren oranına tekabül eden miktar