Yeşiller iyice şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller iyice şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2023 10:22

Her ortaklıkta olduğu gibi Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde de bazı alanlarda görüş ayrılıkları yaşanması çok normaldir, çok doğaldır. Zaten bu baştan itibaren bekleniyordu da biliniyordu da.

Haberin Devamı

Yeşiller iyice şaşırttı

PANDEMİ döneminde, dünyayı kasıp kavuran Covid-19 belasına karşı alınan katı önlemler, Rusya’nın Ukrayna’da başlatıp sürdürdüğü savaş, Rusya’ya yaptırımlar ve Rusya’nın Almanya’ya doğal gaz ithalini durdurması, Almanya’nın Ukrayna’ya silah göndermesi gibi alanlarda ortaklar arasında ciddi sıkıntılar yaşandı.

Ama ortak bir noktada buluşup, gönülsüz de olsa uzlaşma hep sağlandı.
Ancak önceki hafta yaşanan beklenmedik bir gelişme hem hükümetin işini zorlaştırdı hem de partileri birbirine düşürdü.
Hatta Yeşiller’de iş sürtüşmelere bile yol açtı.
3 hafta süren yaz tatilinden sonra 16 Ağustos’ta Başbakan Olaf Scholz başkanlığında ilk Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı.
Almanya’da ekonomik alanda yaşanan durgunluğun giderilmesi için FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in, işletmelere parasal destek planı da gündemdeydi.
Çok tartışmalı bir konu olan ve SPD’li Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach öncüğünde hazırlanan, Almanya’da belirli koşullarda esrar kullanımına ve satışına izin verilmesini içeren ‘Esrar Yasası’ ile ilgili tasarı da.
Bu tartışmalı tasarı, Bakanlar Kurulu’nda sorunsuz kabul edildi.
Ama Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus’un (Yeşiller) ‘taş koyması’ yüzünden, Lindner’in planları suya düştü.

Haberin Devamı

TASARIYI BLOKE ETTİ
Paus, fakirlik sınırında yaşayan ve dar gelirli ailelerin çocuklarına daha fazla parasal destek verebilmesi için bütçesine katkıda bulunmakta direnen Lindner’in tasarısını bloke etti.
Hem de önceden Başbakan Scholz, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile Lindner (FDP) kendi aralarında uzlaşmaya vardıkları halde.
Bakan Habeck, bu kararı kendi adına değil, partisi adına vermiştir.
Böyle olduğu halde, Bakan Paus’un partisinin de tam destek verdiği ülkenin çıkarına olan bir tasarıyı bloke etmesi, parti içinde de şaşkınlık yarattı.
Bakan Habeck, “Biz kendi yolumuzu kendimiz kapatıyoruz” diyerek parti arkadaşı Lisa Paus’a sitem etti.
Lindner de partisi adına Habeck tam destek verdiği halde, Paus’un böyle bir tutum sergilemesine serzenişte bulundu.
Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour da, Lindner’in ‘Kalkınma Yasası’ planlarının ülkenin yararına olduğunu belirtirken, dolaylı bir biçimde parti arkadaşı Bakan Paus’un tutumunu eleştirdi.

Haberin Devamı

PARTİ İÇİNDE DE SIKINTI YARATTI
Evet...
Bakan Lisa Paus’un davranışı, koalisyonda olduğu kadar parti içinde de sıkıntı yarattı.
Ama Yeşiller, haklı olarak içte yaşanan bu sancıyı dışa yansıtmak istemiyor.
Çünkü parti içinde yaşanacak ‘açık bir kavganın’ partiyi daha da zayıflatacağını kendileri de biliyor.
*
Evet...
Enerji fiyatlarındaki artışa rağmen kriz yaşanan bir dönemde Yeşiller’in Almanya’da faaliyetteki son 3 nükleer santralın daha önceki yıllarda alınan kararlar ışığında 31 Aralık 2022’de kapatılmasında ısrar etmesi, halkı küplere bindirmiştir.
Her ne kadar Şansölye Scholz, ağırlığını koyup nükleer santrallarda üretimi 15 Nisan 2023’e kadar uzatsa da halk Yeşiller’e ‘günah keçisi’ gözüyle bakmaya başlamıştır.
İşte Lisa Paus’un bu tutumu, bardağı taşıran son damla oldu.
Her ne kadar Yeşiller’in ‘sol kanadı’ Lisa Paus’un yanında yer alsa da yıllardır destek veren insanlar yavaş yavaş partiden uzaklaşmaya başladı.
Almanya’nın silahsızlanması, iklim koruması, kadın erkek eşitliği, yenilenebilir enerji politikalarında etkin rol oynayan ve öncülük eden Yeşiller, son dönemlerde iyice gözden düşmeye başladı.
İşte eriyip gitmemek için Yeşiller, halkın beklentilerine daha fazla kulak vermeli ve son yıllarda parti içinde yaşanan sürtüşmeler nedeniyle neredeyse ‘can çekişen’ Sol Parti’nin durumundan ders çıkarmalıdır.
Tabii, SPD ve FDP ile oluşturdukları koalisyon hükümetinin bu yasama döneminde ‘çökmesine’ yol açmamaya da özen göstermelidir.
Aksi halde bunun faturası da Yeşiller’e kesilecektir.
İşte o zaman da daha fazla destek kaybederek, “Yeşiller iyice şaşırttı” diyenleri bile şaşırtacaklardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!