‘Yurttaş Parası’na zam yapıldı!

Güncelleme Tarihi:

‘Yurttaş Parası’na zam yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 11:02

Almanya’da Hartz IV’ün yerine gelen ‘Yurttaş Parası’ (Bürgergeld) adlı sosyal yardım ödeneğinin miktarı arttı. Şu anda 502 Euro olan ‘Yurttaş Parası’nın miktarı yeni yıldan itibaren bekârlar için 563 Euro olacak. Zamdan yaklaşık 5 milyon kişi yararlanacak.

Haberin Devamı

SOSYAL yardım ödeneğine yapılan zammı açıklayan Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, “Özellikle kriz ve çalkantı dönemlerinde refah devletine güvenebilmek gerekir” dedi. Yılın başında yürürlüğe giren ‘Yurttaş Parası’ reformu ile oranların geçmişe göre daha hızlı bir şekilde enflasyona göre ayarlanması öngörüldü. Zamla birlikte gelecekte 15 yaşından 18 yaşına kadar olan gençler için 420 Euro yerine 471 Euro, 7 yaşından 14 yaşına kadar olan çocuklar için 348 Euro yerine 390 Euro, 6 yaşına kadar olan çocuklar için 318 Euro yerine 357 Euro ödeme yapılacak. Şu anda 1.68 milyonu işsiz olmak üzere 5.5 milyon kişi Bürgergeld ödeneğinden faydalanıyor.

‘Yurttaş Parası’na zam yapıldı
MUHALEFET ARTIŞI ELEŞTİRDİ
Standart oranlar yılın başında yaklaşık 50 Euro artmıştı. Daha önceki uygulamada enflasyondaki artış ancak çok uzun bir gecikmeyle dikkate alınıyordu. Zamma, Birlik Partileri’nden (CDU/CSU) eleştiri geldi. Muhalefet, iktidarın çalışanlar için değil işsizler için siyaset yaptığını söyledi. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, sosyal yardımlarda yapılması planlanan artışı eleştirdi. Spahn, Bild gazetesine verdiği demeçte, “Çalışanlar, çalışmayanlardan daha fazlasına sahip olmalı. Eğer ‘Yurttaş Parası’ milyonlarca çalışanın maaşından daha fazla artarsa, bu yanlış bir sinyal gönderir” dedi.

Haberin Devamı

‘Yurttaş Parası’na zam yapıldı
'CİDDİ BİR HATA'
Spahn ayrıca işsizlerin, tedbirleri ya da iş tekliflerini kabul etmemeleri halinde daha sert cezaların uygulanmasını istedi ve “Çalışabilir durumdaki vatandaş ödeneği alıcıları iş ya da kalifikasyon tekliflerini sürekli olarak reddediyorsa, bugünkünden daha belirgin mali sonuçları olmalı. Çalışabilecek durumda olanlar çalışmalıdır. Sosyal sistemlerimizi bu basit ilkeye göre daha güçlü bir şekilde yeniden yönlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu. CDU gençlik örgütü JU Başkanı Johannes Winkel de zammı “Ciddi bir hata” olarak nitelendirdi. Winkel, “Koalisyon, işçiler için değil işsizler için politika yapıyor. Bu artış ölümcül bir sinyal. Çalışmak artık buna değmiyor. Üç çocuklu bir aile için devlet yılda yaklaşık 40 bin Euro ödüyor. Bunun yerine neden bir işe giresiniz ki?” diye sordu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!