SLOVAKYA VE MACARÄ°STAN'DA GÖREVLÄ°LER HATAYI AFFETMÄ°YOR

Güncelleme Tarihi:

SLOVAKYA VE MACARİSTANDA GÖREVLİLER HATAYI AFFETMİYOR
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 19:45

Görevlilerin en ufak hatayı affetmediği Slovakya'da çocuklar kesinlikle arka koltukta oturmalı... Kontrollerin çok sıkı olduğu Macaristan'da ise Türkiye’den dönüşte yanınıza alacağınız eşyalara çok dikkat edin...

Haberin Devamı

Â

SLOVAKYA VE MACARİSTANDA GÖREVLİLER HATAYI AFFETMİYOR

SLOVAKYA, bu güzergâh üstündeki en ufak ülke. Çek Cumhuriyeti sınırından Macaristan sınırına kadar toplam 80 km. Slovakya, AB ülkesi ve Schengen bölgesi içinde. Ülkede para birimi Euro. Slovakya’ya giriş ve çıkışlarda sınır kontrolü yok. Sınırlarda, kontrol noktaları hâlâ duruyor ve boş. Eğer Vinyetiniz yoksa, buradaki satış noktalarından temin edebilirsiniz. 

Slovakya, 1 Ocak 2016’dan itibaren elektronik vinyet’ uygulamasına başladı. Satış noktalarında aracınızın plakasını beyan ediyorsunuz. Görevli, sisteme işliyor ve size bir fatura veriyor. Bu faturayı yolculuk boyunca saklayın. Gerekli durumlarda polis kontrol yapıyor ve faturayı sizden istiyor. On günlük vinyetin ücreti 10 Euro. Vinyet almamanın cezası ise 120-700 Euro arasında değişiyor.
Slovakya, trafik kanunlarına göre seyahat halinde farların gündüzde açık olması şart. Gündüz farları açmamanın cezası 60 Euro’dan başlıyor. Ayrıca araçta reflektörlü yelek ve yedek ampül bulundurma şartı var. 12 yaşından küçük çocukların ve 150 santimden daha kısa boylu olanların aracın ön kısmına oturması yasak. Polis bu konularda oldukça duyarlı ve titiz davranıyor. İhlalleri affetmiyor.

Haberin Devamı

HIZ SINIRINI AÅžMAYIN
Slovakya’da otoyollar yeni ve bakımlı. Azami hız limiti 130 km. Devlet karayolunda 90 km. ve yerleşim yerlerinde 50 km. Polis, sabit ve seyyar radarlarla kontrol yapıyor. Köprü ayaklarına kurulan ya da uzaktan ölçüm yapan radarlarla araçların hızları tespit ediliyor. Hız ihlali yapanlar ilk park yerinde veya çıkışta durdurularak ceza yazılıyor. Hız limitini 20 km aşmanın cezası 20 Euro’dan başlıyor. Slovakya gümrük kanunları gereği kişi başı sadece 2 paket sigara hakkınız var. 2 kartonla karıştırmayın. 10 bin Euro’dan daha fazla parayı gümrükte beyan etmek gerekiyor.

SLOVAKYA VE MACARİSTANDA GÖREVLİLER HATAYI AFFETMİYOR

Haberin Devamı

Slovakya üzerinden Türkiye’ye gidecek sürücülerin izleyeceği güzergâh şöyle: Prag, Bratislava, Györ, Budapeşte, Szeged, Subotica, Novi Sad, Belgrad, Niş, Sofya, Edirne, İstanbul.

GÃœVENLÄ°K
Slovakya’da az da olsa hırsızlık olayları yaşanabiliyor. Güvenlikli park yerlerinde mola vermeyi tercih edin. Aracınızdan fazla ayrılmayın. Aracınızı terk ederken, kapı ve camların kapalı olduğunu kontrol edin. Aracın görünen kısımlarında değerli eşya ve çanta bırakmayın.

ÖNEMLİ TELEFONLAR
Bratislava Büyükelçiliği Tel: + 421 2 544 15 504
Adres: Holubyho 11 811 03 Bratislava
Polis imdat: 112
Ambulans : 112
Acil yardım : 112
Yol yardımı : 112
Slovakya Otomobil Klübü (SATC): + 421 2 682 492 13

Haberin Devamı

SLOVAKYA VE MACARİSTANDA GÖREVLİLER HATAYI AFFETMİYOR

ROSZKE HEP YOĞUN

MACARİSTAN, Schengen sınır kapısı olması nedeniyle gümrük kontrolleri çok sıkı bir ülke. Bu sene mülteci krizi nedeniyle bu kontroller daha da artırıldı. Türkiye’den dönüş yolunda Sırbistan’dan ülkeye giriş yaparken Röszke Sınır Kapısı’nda mülteci kampları var. Polis ve asker çok sıkı kontroller uyguluyor. Ülkeye giriş yapan her araç tek tek kontrol ediliyor ve aranıyor. Yolcuların pasaportları itinalı bir şekilde taranıyor. Bu da sınırda uzun bekleme süreleri anlamına geliyor. Özellikle cuma-cumartesi günleri bu bekleme süreleri daha da artabiliyor 

Röszke Sınır Kapısı, otoyol üstünde olması nedeniyle özellikle hafta sonları oldukça yoğun. Bu yoğunluk dönemlerinde alternatif olarak Tompa Sınır Kapısı’nı tercih edebilirsiniz. İki sınır kapısı arası yaklaşık 55 km. Dikkat etmeniz gereken önemli bir husus, Röszke ile Tompa sınır kapıları arasında daha küçük bir sınır kapısı bulunmakta. Asatthalom adlı bu üçüncü sınır kapısından sadece Avrupa Birliği vatandaşları giriş-çıkış yapabiliyor. Türk vatandaşları bu sınır kapısından giriş ve çıkış yapamıyor.
Macaristan otoyollarını kullanabilmeniz için vinyet almanız gerekiyor. On günlük, vinyet ücreti 2 bin 975 forint (yaklaşık 11 Euro). Ülkede elektronik vinyet uygulaması var. Gişede aracınızın plakası sisteme işleniyor. Faturanızı kontroller için muhafaza edin. Vinyetinizi sınır kapısındaki kulübelerden temin edebilirsiniz. Dikkatli olun, fahiş fiyat uygulaması olabiliyor. Aynı şekilde benzin istasyonlarındada Euro en düşük kurdan hesaplanıyor. Para bozdurarak Forint ile ödeme yapmanız yararınıza olabilir. Bir Euro yaklaşık olarak 315 Forint’e denk geliyor. Ülke genelinde kredi kartı ile ödeme yapmanız da mümkün.

Haberin Devamı

RADARLARA DÄ°KKAT EDÄ°N
Macaristan, baştan sona otoyol. Yollar geniş ve bakımlı. Otoyollarda hız sınırı saate 130 km. Çok miktarda sabit radar var. Trafik cezalarında polis para tahsil edemiyor, makbuz düzenliyor. Hız ihlalinde cezalar ağır ve 10 bin Forint (30 Euro) ile 300 bin forint (1000 Euro) arasında değişiyor.
Ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunlu. Cezası 30 Euro. Farlar gündüz de açık olmalı, aksi durumda bunun cezası da 20 Euro’dan başlıyor. Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın cezası ise 30 Euro.
Sıla Yolu üstündeki ülkeler arasında Macaristan gümrükleri, en yoğun kontrollerin yapıldığı kapılar arasında. Macar görevliler her pasaportu itina ile kontrol ediyor ve arabaları tek tek arıyor. Ülke gümrük kanunlarına göre 18 yaşından büyük her yolcunun sadece iki paket sigara taşıma hakkı var. Dikkatli olun; iki karton değil sadece iki paket. Toplamda 40 tane tek sigara. Gümrük görevlileri her konuda olduğu gibi sigara konusunda da çok titiz davranıyor. En az ceza 100 Euro. Ülkeye girişlerde 10 bin Euro üstü nakit paranın bildirilmesi gerekiyor. Her yolcunun makbuzu yanında olmak kaydıyla değeri 300 Euro’ya kadar takı hakkı bulunuyor. Bu miktar çocuklar için 150 Euro. Et ve süt mamülleri getirmek kesinlikle yasak.

Haberin Devamı

SLOVAKYA VE MACARİSTANDA GÖREVLİLER HATAYI AFFETMİYOR

BUDAPEÅžTE'YÄ° MUTLAKA GEZÄ°N
Macaristan’ın başkenti Budapeşte, dünyada en çok turist çeken 15 şehir içinde bulunuyor. Şehir, Tuna Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, Buda ve Peşte bölümlerinden oluşuyor. Kent, birçok tarihi güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Kahramanlar Meydanı, Budapeşte Kalesi ve Türk şehitliği, Gül Baba Türbesi, parlemento binası ile Aslanlı Köprü (Zincirli köprü) mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Budapeşte dışında ise Estergon Kalesi ile Zigetvar Türk-Macar dostluk parkı görülmesi gereken yerler.

ÖNEMLİ TELEFONLAR
Budapeşte Büyükelçiliği: +361 478 91 00 veya +36 1 478 9130
Adres: Andrassy ut. 123 1062 Budapest - Hungary
Polis: 107
Ä°tfaiye: 105
Ambulans: 104
Macar Otomobil Kulübü (MAK) : 188

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!