BU BELGELER OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN

Güncelleme Tarihi:

BU BELGELER OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2016 18:48

SILA Yolu, uzun ve zor bir yolculuk. Öncesinde ciddi bir hazırlık gerektiriyor. Sınır kapılarından geri dönmek veya ekstra bir masraf gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız, aşağıdaki uyarılarımıza dikkat edin.

Haberin Devamı

BU BELGELER OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN

PASAPORT: Kendinizin ve sizinle seyahat edecek diğer aile fertlerinin pasaportlarının geçerliliğini ve sürelerini kontrol edin. Başta Sırbistan olmak üzere bazı ülkelerde en az altı ay geçerlilik süresi olan pasaport gerekli.

E-OTURUM KARTI: Avrupa’da ikâmet eden Türk vatandaşları, e-oturum kartlarını mutlaka yanlarında taşımak zorunda. Bu kartlar, geçerli bir pasaportla beraber ibraz ediliyor. Sıla Yolu’nda sık karşılaşılan aksiliklerden biri, e-oturum kartının unutulması. Bu durumda en yakın sınır kapısından geri dönebilirsiniz. E-oturum kartları kimlik kartı yerine geçmez. Sadece geçerli olan bir pasaportla, yaşadığınız ülkede oturma izninizin olduğunu gösterir.

Haberin Devamı

MUVAFAKATNAME: Başta Sırbistan olmak üzere, tek başına seyahat eden reşit olmayan vatandaşlarımızın sınır kapılarında ebeveynlerince düzenlenmiş yazılı muvafakatnameleri ibraz etmeleri gerekmektedir.

BU BELGELER OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN

AB KİMLİK KARTI: Avrupa Birliği vatandaşları geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilirler. Sırbistan ve Makedonya sadece yeni biometrik kimlik kartlarını kabul ediyor.

EHLİYET, ARAÇ RUHSATI VE YEŞİL SİGORTA KARTI: Sürücü belgenizi yanınıza almayı kesinlikle unutmayın. Aracınızın ruhsatını ve yurt dışı sigorta belgesi yeşil kartını da mutlaka yanınıza alın. Yeşil sigorta kartınızın süresini ve başta Türkiye olmak üzere geçeceğiniz ülkelerde geçerli olup olmadığını kontrol ediniz.

VEKALET: Eğer, kendinize ait olmayan bir araçla yola çıkacaksanız, araç sahibinden vekalet almanız gerekmektedir. Araç kendinize ait bir şirket adına kayıtlı olsa bile vekaletname zorunlu. Vekaletnameleri, yaşadığınız ülkenin otomobil kulüpleri, noterliklerden veya başkonsolosluklardan alabilirsiniz.

HASTALIK VE KAZA SİGORTASI: Yaşadığınız ülkede kullandığınız sağlık kasası kartınızı yanınıza almalısınız. Aynı zamanda bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı da unutmayın. Yabancı ülkelerde geçerli ekstra hastalık ve kaza sigortası da yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Haberin Devamı

BU BELGELER OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN

OTOMOBİL KULÜBÜ KARTI: Üyesi olduğunuz ADAC ve benzeri otomobil kulüplerinin üyelik kartını yanınızda mutlaka bulundurun. Gerekli durumlarda bu kartı ibraz etmeniz veya üstünde yazan üyelik numaranızı bildirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu kartlar üstünde gerekli telefon numaraları da bulunuyor. 

ARACINIZIN BAKIMLARINI YAPTIRIN

SILA Yolu öncesi araç bakımlarının mutlaka yaptırılması ve eksiklerin giderilmesi konusunda uyarı yapan otomobil servisleri, böylece yolculuk sırasında istenmeyen durumların önüne geçileceğini söylüyor. Fren ve lastikler başta olmak üzere aracın yürüyen tüm aksamlarının özellikle kontrol ettirilmesini isteyen otomobil tamircisi Ali Sürücü, şunları söyledi: “İzin yolculuğu öncesi aracınızı genel bir bakıma aldırın. Aracınızın uzun bir yolculuğa hazır olduğuna emin olduktan sonra yola çıkın. Aksi durumlarda yolda hoş olmayan sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Motor kayışı, filtreler, lastiklerin havası, yağ, su seviye kontrolü, klima, silecek ve far ayarları ilk yapılacak kontrollerdir.”

Haberin Devamı

SINIRLARDA ‘MÜLTECİ’ SIKINTISI

Bu yıl Sıla Yolu’na çıkacak Avrupalı Türkleri olumsuz etkileyecek en önemli sorunlardan biri, ‘mülteci krizi’. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sınır kapılarına dayanması beklenen mülteciler, bu sene sizlere zor anlar yaşatabilir. Geçen yıldan itibaren sıkılaştırılan sınır kapılarındaki kontroller daha da artabilir. Bazı ülkeler daha şimdiden sınırlarının bir bölümünü tel örgülerle kapattı bile. Yunanistan, Makedonya, Macaristan Slovenya, Avusturya ve Almanya başta olmak üzere tüm ülkelerin giriş gümrüklerinde sıkı kontroller başladı. Yola çıkacağınız tarihlerdeki günlük gelişmeleri takip ederek bir plan yapmanız yararınıza olacaktır. 

Haberin Devamı

KAPILARINIZI KİLİTLEYİN

Sıla Yolu’nda güvenlik, hala öncelikli konulardan bir tanesi. Özellikle verdiğiniz molalarda aracınızın kapılarını mutlaka kilitleyin ve gözünüzle görebileceğiniz yerlerde olun. Önemli eşya ve çantalarınızı ise dışarıdan görülebilecek şekilde taşımayın.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!