Scholz’a ağır suçlama: ‘Ukrayna’nın kazanmasını istemiyor’

Güncelleme Tarihi:

Scholz’a ağır suçlama: ‘Ukrayna’nın kazanmasını istemiyor’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2022 12:14

Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU, Başbakan Olaf Scholz’u Ukrayna’ya ağır silah yardımı konusunda ‘oyalama taktiği’ uygulamakla suçladı. Ana muhalefet, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı ‘dönüm noktası’ olarak niteleyen ve Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi için insani ve mali yardımın yanı sıra her türlü silah yardımının yapılacağı sözü veren ve “Bu savaşı Rusya kazanmamalı, bu savaşı Ukrayna kazanmalı. Ukrayna var olmalı” diyen Scholz’un, dedikleriyle yaptıklarının örtüşmediğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

ALMAN silah sanayii devlerinden Rheinmetall’in Ukrayna’ya 100 adet ‘Marder’ tipi tank ihraç etme planlarına hükümetin hâlâ izin vermemesini eleştiren CDU ve CSU’lu politikacılar, Scholz’un bu ‘kararsız tutumunun’ Almanya’nın imajına zarar verdiğini vurguladılar. CDU Federal Meclis milletvekili ve dış politika uzmanı Roderich Kiesewetter, daha ileri giderek “Hükümet, ağır silah verme sözünde durmamıştır. Ukrayna’nın acil ihtiyacı olan Gepard ve Marder tipi savunma tankları ile Leopard tipi tankları çoktan gönderilebilirdi. Korkarım Şansölye, Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasını istemiyor” suçlamasında bulundu.

‘DERHAL YARDIM YAPILSIN’
CDU/CSU’nun Ukrayna’ya derhal ağır silah yardımı yapılması için Federal Meclis’e sunmak üzere bir önerge hazırladığı açıklandı. Hükümete de sunulan önergede hem kalite hem de sayı olarak Ukrayna’ya silah yardımına ağırlık verilmesinin ve derhal hayata geçirilmesinin yer aldığı belirtildi. Önergenin bu hafta içinde Federal Meclis’te oylamaya sunulmasının talep edildiği açıklandı. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, bu konuda hükümet partileriyle iş birliğine hazır olduklarını belirtirken, ortaklaşa bir önerge sunulmasına da karşı olmadıklarını söyledi. Ancak koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller’in de Ukrayna’ya silah yardımını içeren ayrı bir önerge hazırladığı açıklandı. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, “Ukrayna’ya silah gönderilmesi için iki ayrı önergenin oylanması tam bir talihsizliktir. Umarım bu konuda hükümet partileriyle ana muhalefet ortak hareket edip birliktelik sergiler” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!