Rusya bu savaşı kazanmamalı

Güncelleme Tarihi:

Rusya bu savaşı kazanmamalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 11:34

Ukrayna’da suçsuz, günahsız çocukların ve kadınların öldürüldüğünü söyleyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Rusya bu savaşı kazanmamalı. Ukrayna var olmalı. Hem Almanya hem de müttefiklerin Ukrayna’ya yardımı sürecek” dedi.

Haberin Devamı

30-31 Mayıs’ta Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın görüşülmesi için düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Konseyi özel zirvesi öncesi Federal Meclis’te bir hükümet açıklaması yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hedefine ulaşmasına izin vermeyeceklerini söyledi: “Putin, kendisinin dikte edeceği bir barışa bombalama yoluyla ulaşacağını düşünüyor hâlâ. Ama yanılıyor. Tıpkı Ukraynalıların kendilerini kararlı biçimde savunacakları, AB ve NATO’nun tam birliktelik sergileyeceği konularında yanıldığı gibi. Dikte edilen bir barış olmayacaktır. Çünkü Ukraynalılar bunu kabul etmeyecektir ve bunu biz de kabul etmeyeceğiz. Acımasız ve barbarca saldırıya uğrayan, suçsuz, günahsız çocukların, kadınların, sivillerin öldürüldüğü Ukrayna’ya hem Almanya hem de müttefiklerin yardımı sürecek. Savaş da şiddet de derhal sona erdirilmeli. Rusya bu savaşı kazanmamalı. Ukrayna var olmalı.”

Haberin Devamı

‘DAHA GÜÇLÜ OLMAMIZ KAÇINILMAZ’
Avrupa’nın en büyük ve en güçlü ülkesi olarak Avrupa’nın bütünlüğünün ve Avrupa’da barışın korunması için Almanya’nın gereken her türlü desteği vereceğini belirten Scholz, bu konuda Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ile tam bir görüş birliği içinde olduklarını söyledi. Scholz, Avrupa’nın kendisini savunabilmesi için daha güçlü hale gelmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Almanya’nın kendisini savunabilmesi için 100 milyar euro hacimli özel bir bütçe yarattıklarını hatırlatan Scholz, hükümete bu konuda verilen destek için de teşekkür etti.
Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularına tam destek verdiklerini ifade eden Başbakan Scholz, Ukrayna’nın ve Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliklerini de desteklerini söyledi. “Ukrayna Avrupa ailesinin bir parçasıdır. Batı Balkan ülkeleri Avrupa ailesinin bir parçasıdır” diyen Scholz, tam üyelik başvurularının bugünden yarına gerçekleşmesinin mümkün olmadığını da hatırlattı. AB projesinin bir ‘barış projesi’ olduğunu görüşünü vurgulayan Başbakan Scholz, konuşmasını “Barış, özgürlük, adalet” sloganlarıyla bitirdi.

Haberin Devamı

MUHALEFETTEN DE DESTEK
Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) de hükümetin Ukrayna’ya yardım politikasına tam destek verdi. Kendisinin Kiev’e yaptığı ziyareti “Fotoğraf çektirmek için gitti” diye eleştiren Başbakan Scholz’a tepki gösteren CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Kiev’e resmi ziyarette bulunan Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas ve Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’a özellikle teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!