Nihayet uzlaştılar

Güncelleme Tarihi:

Nihayet uzlaştılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 15:31

Koalisyon ortakları uzun süren görüşmelerin ardından 2024 yılı bütçesindeki 17 milyar Euro’luk açık konusunda anlaştı. “Hedeflerimize daha az parayla ulaşacağız” diyen ortaklar, iklime zarar veren yatırımlara desteğin 12 milyar Euro azaltıldığını ve bazı alanlarda yapılacak tasarruflarla birlikte Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına uygun bir 2024 bütçesi sunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, Federal Anayasa Mahkemesi’nin pandemi döneminde harcanmayan 60 milyar Euro’nun İklim Koruma ve Transformasyon Fonu’na (KTF) aktarılmasını anayasaya aykırı bulması nedeniyle yaşanan sancıyı atlattı. Şansölye Olaf Scholz (SPD), Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) arasında bir ay önce başlayan ve bu sabah saat 03.45’te biten son görüşmede nihayet uzlaşma sağlandı. Başbakan Scholz, Habeck ve Lindner, bugün öğle saatlerinde düzenledikleri basın toplantısında, karşılıklı güven içinde yapıcı bir yaklaşımla varılan uzlaşma sayesinde, hükümetin hedeflerine ulaşmakta kararlı olduğunu vurguladılar. “Hedeflerimize daha az parayla ulaşacağız” diyen Scholz, 17 milyar Euro açığın giderilmesi için gelecek yılın bütçesinde iklime zarar veren yatırımlara desteğin 12 milyar Euro azaltıldığını ve bazı alanlarda yapılacak tasarruflarla birlikte Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına uygun bir 2024 bütçesi sunacaklarını açıkladı. Hükümetin Ukrayna’ya yardımı devam ettireceğinin altını çizen ortaklar, gelecek yıl 8 milyar Euro yardım yapılacağını, Ukraynalı sığınmacılar için de 6 milyar Euro destek öngörüldüğünü açıkladılar.

Haberin Devamı

ÜYELER NE DİYECEK?
Hükümetin küçük ortağı FDP’nin borç freninde ısrar etmesi ve 2024 yılı bütçesindeki 17 milyar Euro açığın vergi artışıyla doldurulmasına kesinlikle karşı olması nedeniyle yaşanan sıkıntı şimdilik atlatıldı. Ancak FDP yönetimi, taraflar daha uzlaşmaya varmadan önce, partinin koalisyonu sürdürüp sürdürmemesi konusunda üyelerin görüşünü alma yolunu açtı. 70 binden fazla FDP’li üyenin önümüzdeki 14 gün içinde dijital ortamda görüşlerini bildirmesi istendi. Her ne kadar bağlayıcı olmasa da üyelerin koalisyonun terk edilmesi yönünde oy kullanmaları halinde, aynı zamanda FDP Genel Başkanı olan Maliye Bakanı Christian Lindner’in işinin hiç de kolay olmayacağı belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!