Merz: ‘Neden Ukrayna bu savaşı kazanmalı’ demiyorsunuz!

Güncelleme Tarihi:

Merz: ‘Neden Ukrayna bu savaşı kazanmalı’ demiyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 13:03

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Almanya Putin emperyalizmine göz yummayacak” derken, Ukrayna’ya gereken her türlü yardımın sürdürüleceğini yineledi. Anamuhalefet lideri Friedrich Merz ise Scholz’a “Neden hep ‘Rusya bu savaşı kazanmamalı’ diyorsunuz da ‘Ukrayna bu savaşı kazanmalı’ demiyorsunuz?” diye sordu.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı biçimde Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü savaşa son vermesi çağrısını yinelerken, “Almanya, Putin emperyalizmine göz yummayacaktır” dedi. Federal Meclis’teki 2022 yılı bütçe görüşmelerinin ikinci gününde bir konuşma yapan Scholz, Almanya’nın NATO müttefikleri, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD ile birlikte hareket ederek, ağır silah da dahil Ukrayna’ya her türlü yardımı sürdüreceklerini söyledi. “Bizim hedefimiz Putin’in bu savaşı kazanamamasıdır. Putin hedefine ulaşamadı. Putin bu savaşı kazanmamalı. Putin bu savaşı kazanamayacak” dedi. Askeri güçle başka bir ülkenin fethedilmesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Scholz, Rusya’ya yaptırımların devam edeceğini de vurguladı. Avrupa Konseyi’nin Rusya’ya dönük petrol ambargosu kararını ‘doğru yola atılmış bir adım’ olarak nitelerken, “Putin, bu yaptırımları aklının ucundan bile geçirmedi. Bizim birlikte hareket edeceğimizi de öyle. Ama biz bunda kararlıyız ve yaptırımları sürdüreceğiz” dedi.

Merz: ‘Neden Ukrayna bu savaşı kazanmalı’ demiyorsunuz
UKRAYNA’NIN YANINDAYIZ
Başbakan Olaf Scholz, “Ukrayna hakkında her türlü kararı Ukraynalılar verir. Ama biz, gereken süre boyunca Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz. Bizim hükümetimiz Almanya’da uygulanan savaş bölgelerine silah göndermeme kuralını devre dışı bırakarak Ukrayna’ya silah yardımında bulunmuştur. Ukrayna’ya savunma roketleri, 15 milyon mermi, onbinlerce el bombası gönderdik. Danimarka ile birlikte askeri sevkıyat araçları gönderdik” açıklamasında bulundu. Scholz, Ukrayna’nın istediği Gepard tankları için Ukraynalı askerlerin Almanya’da eğitim aldıklarını belirtirken, en kısa zamanda Iris-T tipi hava savunma sistemi göndereceklerini de söyledi. Bu sistemle Ukrayna’nın en büyük kenti bile Rusya’nın saldırılarına karşı savunabileceğine de dikkat çekti.
Merz: ‘Neden Ukrayna bu savaşı kazanmalı’ demiyorsunuz
SCHOLZ’A SUÇLAMA
Anamuhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz ise Başbakan Scholz’u Ukrayna’nın silah talebine duyarsız davranmakla suçladı. Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan Merz, Scholz’a, “Neden hep ‘Rusya bu savaşı kazanmamalı’ diyorsunuza da, ‘Ukrayna bu savaşı kazanmalı’ demiyorsunuz? Ayrıca 80 dakika Putin’le konuşuyorsunuz, ama ne konuştuğunuzu bize söylemiyorsunuz. Bizden neyi saklıyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Başbakan Scholz’un Almanya’yı ziyaret edecek Ukrayna Parlamento Başkanı’na randevu vermemesini de eleştirdi.

Haberin Devamı

EN GÜÇLÜ KONVANSİYONEL ORDU
Başbakan Olaf Scholz, kendisinden önce 16 yıl görev yapan CDU’lu Başbakan Angela Merkel döneminde Federal Savunma Bakanlığı bütçesinde yapılan kısıntılar nedeniyle Alman Ordusu’nun ülkeyi savunma gücünü kaybettiğini söyledi. CSU’lu Federal Savunma Bakanı Karl-Theodor Zülfi Guttenberg döneminde mecburi askerliğe son verildiğini ve bütçede yapılan kısıntılar nedeniyle hem kara hem de savunma sisteminde ciddi boşluklar meydana geldiğini özellikle vurguladı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan yeni koalisyon hükümetinin hayata geçirmeye kararlı olduğu 100 milyar euro hacimli ‘özel varlık fonu’ sayesinde Alman Ordusu’nun yeniden donanımını kazanacağını belirten Scholz, “Alman Ordusu için yeni bir dönem başladı. Alman Ordusu bu sayede Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusu olacak” dedi.

Haberin Devamı

SOSYAL REFORMLARA DEVAM
Başbakan Scholz, seçim öncesi ve sonrası vaat ettikleri şekilde, sosyal reformları hayata geçirmekte kararlı olduklarını da söyledi. Pandemi ve savaş nedeniyle fiyat artışlarından en fazla etkilenen dar ve orta gelirlilere yapılan yardımların sürdürüleceğini de yineledi. Pandemi ve savaşa rağmen Almanya’da çalışanların sayısının arttığını, işsiz sayısının azaldığını hatırlatan Schol, “Ekim ayı itibariyle asgari saat ücretini 12 euroya yükselteceğiz. Bundan ülke genelinde en az 6 milyon kişi yararlanacak” dedi. Başbakan Scholz ayrıca emekli aylıklarının temmuz ayı itibariyle yüzde 6 civarında artırılacağını da vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!