Merz: ‘Almanya karanlığa gömülebilir’

Güncelleme Tarihi:

Merz: ‘Almanya karanlığa gömülebilir’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2022 10:14

Ana muhalefet partisi CDU Lideri Friedrich Merz, kış aylarında elektrik şebekesine aşırı yüklenilmesinden dolayı elektrik kesintisi yaşanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

MERZ, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, “Sonbahar ve kış aylarında elektrik şebekesinin tamamen aşırı yüklenmesi ve yetersiz elektrik tedariki tehdidi var” dedi. Federal hükümetin ‘ideolojik nedenlerle’ nükleer santralları kapatma fikrinden vazgeçmemesi durumunda önümüzdeki yılın başında Almanya’nın karanlığa gömülme tehlikesi bulunduğunu belirten Merz, henüz kapatılmamış olan en az üç nükleer santralın çalışmaya devam etmesi için mümkün olan en kısa sürede yeni yakıt çubuklarının sipariş edilmesini talep etti. Merz, buna ilave olarak geçen yıl kapatılan üç nükleer enerji santralının da yeniden faaliyete geçirilmesi durumunda, toplam 20 milyon haneye güvenli bir şekilde elektrik sağlanmış olacağını söyledi.

ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTACAK
Avusturya Kriz Önleme Derneği Başkanı Herbert Saurugg, birkaç gün önce Focus dergisine yaptığı açıklamada, Avrupa’da büyük elektrik kesintileri yaşanacağı uyarısında bulunmuştu. Bu kesintilerin saatlerce ve hatta günlerce sürebileceğini belirten Saurugg, gaz eksikliği, kuraklık ve düşük rezervler nedeniyle kış aylarında büyük darboğazlar tahmin edildiğini ifade etti. Birçok kişinin gazdan elektrikli ısıtmaya geçtiği için elektrik tüketiminin artacağını vurgulayan Saurugg, “Bunu telafi etmek zorundayım diyorsanız, bunu güç paylaşımı yoluyla, yani daha büyük bölgeleri birkaç saatliğine kapatarak yapmak zorundasınız” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ SANTRAL YIL SONU KAPATILACAK
Almanya’da mevcut yasal duruma göre, kalan üç nükleer enerji santral yıl sonunda kapatılacak. Mart ayında Federal Ekonomi Bakanlığı ve Federal Çevre Bakanlığı, bir incelemenin ardından olası bir devam operasyonunu reddetmişti. Enerji piyasalarındaki gergin durum göz önünde bulundurularak, elektrik arzının güvenliğine ilişkin bir başka stres testi daha yapıldığı belirtildi. Sonuçların yakında açıklanması bekleniyor. Burada çıkacak sonuca göre federal hükümet nükleer santralın olası bir devam işletimi konusunda karar verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!