Emeklilik için kaç yıl gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik için kaç yıl gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 12:35

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Emin Soydemir – Almanya

18 Haziran 1987’deki sigorta girişiniz nedeniyle 50 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına tabisiniz. Alman vatandaşlığını aldığınız 1 Kasım 2001 tarihine kadar, Türk vatandaşlığında geçen 7 yıl 6 ay 26 günün (toplam 2 bin 726 gün) yanı sıra, 550 günlük askerlik sürenizi de borçlansanız dahi, bu süreler Türkiye’de mevcut olan 150 güne eklendiğinde toplam süreniz 3 bin 426 günü bulacak. Bu durumda eksik süreniz bin 949 gün olarak tespit edilecektir.
TAMAMLAMAZSANIZ...
Bu süreyi ya yeniden Türk vatandaşlığına geçtikten sonra Almanya’da sigortalı bir işte eksik süre kadar çalışıp bu süreyi yeniden borçlanmak veya ikametinizi Türkiye’ye naklettikten sonra isteğe bağlı sigorta primi yatırmak suretiyle tamamlayabilirsiniz. İsteğe bağlı prim yatırma yoluna giderseniz, bu kez, bin 260 günden fazla sürenin Bağ-Kur’da (isteğe bağlı sigortalılık nedeniyle) geçeceği için, bu kurumun emeklilik şartlarına tabi olursunuz. Buna göre de, en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin 400 gün şartlarına göre borçlanma yapıp, kısmi aylık için 58 yaş şartını bekleyeceksiniz ya da 9 bin günü tamamlayıp tam aylık alma koşulunu yerine getireceksiniz.
BU GÜN SAYISI İLE..
Eski adıyla SSK’dan 3 bin 600 gün (10 yıl) üzerinden emekli olabilmek içinse, Almanya veya Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1976 tarihinde veya öncesinde olması gerektiği gibi, 23 Mayıs 2002 itibariyle de 55 yaşını doldurmuş olma şartları aranır. Siz her iki şartı da yerine getirmediğiniz için, 3 bin 600 gün şartına göre yaştan emekli olamazsınız. Eksik olan 1949 günü tamamlamadığınız sürece, 50 yaşını doldurduğunuzda, tarafınıza ancak 3 bin 426 gün karşılığında kısmi aylık bağlanır.

Annem sigortalı işte çalışabilir mi
Yusuf Er – Almanya

ANNENİZİN Almanya’da malulen emekli olsa da, yine de tam veya kısmi maluliyet durumuna göre, günde üç veya altı saate kadar çalışma hakkı var. Dolaysıyla anneniz, Almanya’daki maluliyet aylığı etkilenmeden Türkiye’de veya Almanya’da, günde üç veya altı saate kadar bir işte çalışabilir. Almanya açısından annenizin 4/a sigorta koluna tabi bir işte çalışmasında bir sakınca bulunmuyor. Ama şu noktayı lütfen unutmayınız; Anneniz ancak malul olmadan önceki Türk vatandaşlığında geçen Almanya’daki sigortalı sürelerini borçlanabilir. Bu sürenin, annenizin emekli olmasına yetip yetmeyeceğini görmek için, Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihine göre Türkiye’de tabi olacağı kademede öngörülen yaş ve prim ödeme gün sayısı gibi emeklilik şartları tespit edilmeli.
BABANIZIN FARKLI
Babanızın durumuna gelince; kendisi Almanya’da sosyal yardım aldığı sürece, Türkiye’den emekli aylığı bağlatamaz. Aylık bağlansa dahi, aynı dönemde sosyal yardımla geçindiği anlaşılırsa, çakışan sürelerde yapılan aylık ödemeleri, haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle faiziyle birlikte geri istenir.
Almanya açısından da, Türkiye’den bağlanan aylık bir sorun teşkil etmese de, babanızın emekli aylığını bir gelir kalemi olarak sosyal yardım ödeneği aldığı ARGE kurumuna bildirmesi gerekir. Bu durumda Türkiye’de aldığınız aylık oranında sosyal yardım ödeneğinde kesinti yapılır.

Emeklilik için kaç yıl gerekiyor


2.900 lira ile olamazsınız
Ahmet Yegit – Almanya

SON Torba Yasa’dan yararlanıp Bağ-Kur’a yaptığınız 2 bin 900 lira tutarındaki ödemeyle emeklilik hakkını elde edemezsiniz.
En az 15 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin 400 prim ödeme gününe sahip olursanız kısmi aylık, 25 yıl sigortalılık süresi ve 9 bin günle de tam aylık almaya hak kazanırsınız.
Daha uygun koşullarda emekli olmak istiyorsanız, 4/a sigorta koluna tabir bir iş yerinde çalışmanız ve 5 bin günü tamamlayacak şekilde yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor. Bu sayede, hem daha az parayla hem de, Almanya’daki işten ayrılmak koşuluyla, hemen emekli olma şansını yakalayabilirsiniz.

Eşim az borçla emekli olur mu
Hamdi Pire – Almanya

EŞİNİZ, yurt dışı borçlanma başvuru formunda, borçlanmak istediği gün sayısını belirtmediği için, tüm sigortalı süresi SGK tarafından borç hesabına dahil edilmiş ve bunun sonucunda size 1985 yılından itibaren 6 bin 635 gün üzerinden borç çıkarılmış. Oysa, eğer eşiniz 1985 yılında Almanya’da sigortalı işe başladıysa, en fazla 5 bin 75 gün borçlanması yeterliydi.
Benim size tavsiyem, sadece 5 bin 75 günü borçlanması ve başvuru tarihinde geçerli olan günlük borçlanma miktarını, bu gün sayısı ile çarpıp, çıkacak borç tutarını SGK’nın MOSİP hesabına havale etmenizdir. Bu sayede fazladan bin 560 gün borçlanmamış ve en az 20 bin liraya yakın tasarruf etmiş olursunuz. Bu şekilde borçlanma işleminizi sonuçlandırırsanız, size bağlanacak aylık yaklaşık bin 200 lira civarında olacaktır. SGK’dan gönderilen borç tahakkuk cetveline göre borçlanırsanız, aylığınız biraz daha
yüksek olur ancak bu fark, yaptığınız ödemeyle doğru orantılı olmayacaktır.

Kısmi aylığım tam olabilir mi
Halime Sertkaya – Almanya

TÜRKİYE’den, 2 bin 391 günlük sigortalı sürenize istinaden bağlanan kısmi aylığı tama çevirmek için, en az 5 bin günü (Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihi 24 Mayıs 1985 tarihinden önce olmak koşuluyla) tamamlayacak şekilde yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor.
Almanya’da Türk vatandaşlığında geçen 2 bin 551 günlük sigortalı sürenizi (sigortalı olmadığınız Almanya’daki öğrencilik süresi haricinde), günlük 12.82 liradan (30 Haziran 2015 tarihine kadar başvurmak koşuluyla) toplam 32 bin 704 TL ödemek suretiyle borçlansanız dahi, Türkiye’deki mevcut olan 2 bin 391 günle birlikte toplam süreniz 4 bin 942 günü buluyor.
Bu durumda eksik olan 58 günü, ya Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak, ya da ikametinizi Türkiye’ye naklettikten sonra isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle tamamlarsanız, kısmi aylığınız tama yükseltilir ve bugünün şartlarına göre en az bin 200 liraya yükselir.

*İŞBANK'IN KATKILARIYLA...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!