Çiftçiler feribotu bastı, Habeck adada kaldı

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiler feribotu bastı, Habeck adada kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2024 12:20

Almanya’da resmî tatil olması nedeniyle özel bir görüşme için Hallig Hooge Adası’na giden Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, çiftçilerin protestosuyla karşılaştı. Polis, Habeck’in bineceği feribotun kalkmasını engelleyen çiftlere biber gazıyla müdahale etti. Habeck, protesto yüzünden saatler sonra adadan ayrılabildi.

Haberin Devamı

T-Online haber sitesinde yer alan habere göre, Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), Almanya’daki resmî tatil nedeniyle özel bir görüşme için Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Hallig Hooge Adası’na gitti. Olay ise Habeck’in adadan ayrılacağı gün yaşandı. Bölgede yaşayan çiftçiler arasında Habeck’in vatandaşlarla sohbet toplantısı yapacağına dair bir dedikodu çıktı. WhatsApp ve Telegram üzerinden grup oluşturan çiftçiler, birkaç saat içinde organize oldu ve traktörleriyle Schluttsiel köyüne gitti. Öğleden sonra ise Telegram üzerinden oluşturulan diyalog grubundan şöyle bir çağrı yapıldı: “Robert Habeck, bugün saat 16.45’te Schluttsiel feribot iskelesinde halka açık bir diyaloğa davet ediyor! Katılımın yüksek olmasını istiyor. Ona bir iyilik yapalım ve tekerleği olan her şeyle gelelim.” Benzer bir çağrı WhatsApp üzerinden de yapılınca iskelenin önü bölgede yaşayan çiftçilerle doldu.

Çiftçiler feribotu bastı, Habeck adada kaldı

Çiftçiler feribotu bastı, Habeck adada kaldı

Çiftçiler feribotu bastı, Habeck adada kaldı
BİBER GAZIYLA MÜDAHALE
Ancak Habeck, resmi olarak tatilde olduğu için kamuya açık bir toplantı planlanmamıştı. T-online, Habeck’in tatilde özel bir görüşme için Hallig Hooge Adası’nı ziyaret ettiğini yazdı. Bakanlık sözcüsü, çiftçilerin endişesinin farkında olan bakanın planlanmamasına rağmen onlarla konuşmaktan çok memnun olacağını, ancak güvenlik durumunun tüm çiftçilerle diyalog kurulmasına izin vermediğini belirtti. Bu yüzden üç temsilcinin feribota binerek bakanla tüm çiftçiler adına görüşmesini önerdi ancak bu teklif reddedildi. Bu sırada çiftçiler havai fişekle olayı protesto edince polis de biber gazıyla müdahale etti. Bunun üzerine ortam iyice gerildi. Habeck’in güvenlik gerekçesiyle çiftçilerin yanına gelmesini reddetmesinin ardından, bazı göstericiler gemiyi basmaya ve Habeck’e ulaşmaya çalıştı. Bild gazetesi, 17.00’de kalkması gereken feribotun güvenlik gerekçesiyle hareket edemediğini ve Habeck’in adaya geri dönmek zorunda kaldığını yazdı. Bild’in haberine göre feribot, kargaşa yatıştıktan sonra ancak gece saat 01.50’de tekrar limana yanaştı ve Habeck geri dönebildi. Olay sonrası herhangi bir tutuklama ya da suç duyurusunda bulunulmadı. Bir polis sözcüsü Bild’e yaptığı açıklamada, huzuru bozma, direnme ve zorlama ile ilgili soruşturmaların yürütüldüğünü söyledi.
HÜKÜMET KISMEN GERİ ADIM ATTI
Çiftçiler, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin 2024 yılı bütçesinde milyarlarca Euro tasarruf nedeniyle çiftçilere dönük sübvansiyonlara son verme ve özellikle de traktörler başta olmak üzere tarım araçları için vergi muafiyeti ile mazota desteği sonlandırma kararı karşı gösteri yaptı. Plana tepki gösteren çiftçiler, başkent Berlin’de de traktörlerle protesto gerçekleştirmişti. Hükümet tepkiler üzerine önceki gün planın bir kısmında geri adım attı. Buna göre tarım araçlarına yönelik vergi muafiyetinin devam edeceği, tarımda kullanılan mazota yönelik vergi indirimlerinin ise iptal edilmeyeceği, kademeli hale getirileceği belirtildi.

Haberin Devamı

DEMOKRATİK SINIRLAR AŞILMIŞ
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller), X hesabından yaptığı paylaşımda çiftçilerin eylemini eleştirdi: “Demokrasi, sert tartışmalarla gelişir. Kelimelerin yerini laf kalabalığının ve tartışmaların yerini şiddetin aldığı yerde demokratik sınırlar aşılmış demektir.” Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit de X hesabından yaptığı açıklamada, eylemin demokratik bir arada yaşama kurallarını ihlal ettiğini belirterek, “Canlı bir protesto kültürünü anlayışla karşılıyoruz. Ancak hiç kimse siyasi ahlakın böylesine acımasızca çiğnenmesine kayıtsız kalmamalıdır” dedi.
FDP’li Adalet Bakanı Marco Buschmann “Bazen öfkeli olmak normaldir. Ancak açık olan bir şey var. İnsanlara ya da mala karşı şiddetin siyasi tartışmalarda yeri yoktur! Bu, barışçıl bir şekilde gösteri yapan pek çok çiftçinin kaygılarına gölge düşürmektedir” mesajını paylaşırken, CDU eski Genel Sekreteri Paul Ziemiak ise burada bir sınırın aşıldığını söyledi: “Koalisyonu yüksek sesle eleştirenler sessiz kalmamalı. Bu doğru değil!”

Haberin Devamı

CEM ÖZDEMİR’DEN KINAMA
Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir (Yeşiller), Robert Habeck’in içinde bulunduğu bir feribotun engellenmesini kınadı ve herkesin bu olaya mesafe koymasını istedi. ARD televizyonu sabah programında konuşan Özdemir, “Bunlar Alman tarımı ile ilgilenmeyen insanlar, yıkım hayalleri kuruyorlar ve bu gerçekleşmeyecek” dedi. Özdemir süreci kabul edilemez olarak nitelendirdi. Özdemir, “Bizimle diyalog içinde kalmak isteyenlerin, amasız ve fakatsız bu fanatiklerle aralarına mesafe koymaları gerekir” derken, ablukaya katılanların sadece küçük, radikal bir azınlık olduğunu vurguladı.

‘SÖZ VE EYLEMLE KARŞILIK VERMELİYİZ’
Robert Habeck de yaşadığı olaylarla ilgili konuştu ve Almanya’daki sosyal iklimle ilgili endişelerini dile getirdi. Başbakan Yardımcısı, “Beni endişelendiren, gerçekten endişelendiren şey, ülkedeki havanın bu kadar ısınması” dedi. Almanya’da protesto kültürünün çok önemli bir özellik olduğunu belirtin Habeck, baskı ve şiddetin bu güzelliği yok ettiğini kaydederek, “Buna söz ve eylemle karşılık vermeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘HER PROTESTONUN BİR SINIRI VARDIR’
Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakanı Daniel Günther (CDU) de Habeck’in engellenmesini eleştirdi. Günther, “Her protestonun bir sınırı vardır” dedi. Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başkanı Hendrik Wüst (CDU), sınırların kabul edilemez bir şekilde aşıldığından bahsetti ve şiddetin her türlü tartışmayı mahvedeceğini söyledi. Alman Çiftçiler Birliği (DBV) ablukayı kınadı ve olayla arasına mesafe koydu. Dernek Başkanı Joachim Rukwied tarafından yapılan açıklamada, “Kişisel saldırılar, hakaretler, tehditler, zorlama veya şiddet kabul edilemez. Bu tür engellemeler kabul edilemez. Biz demokratik uygulamaları savunan bir derneğiz” dedi. Federal hükümetin vergi planlarıyla ilgili tüm hoşnutsuzluğa rağmen, derneğin doğal olarak politikacıların mahremiyetine saygı duyduğunu da vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!