CDU eleştirilen o cümleyi değiştirdi!

Güncelleme Tarihi:

CDU eleştirilen o cümleyi değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2024 11:39

CDU’nun geçen yıl aralık ayında tanıtılan 71 sayfalık ‘temel parti programı’nda yer alan “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” cümlesine eleştiri gelmişti. O cümle değiştirildi.

Haberin Devamı

ALMANYA Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, CDU’nun bu tür ifadelerle aşırı sağcı seçmenleri kazanmaya çalıştığını belirterek eleştirmişti. SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil da CDU’nun tanımlamasını eleştirerek, bütün bir nüfus grubunun retorik olarak marjinalleştirildiğini kaydetti. Yapılan eleştiriler üzerine ise CDU’nun ifade biçiminde değişikliğe gittiği belirtildi. ‘Table Media’ adlı haber sitesi, CDU’nun önerge komisyonunun tartışmalı cümleyi değiştirmeyi kabul ettiğini yazdı. Burada yayımlanan habere göre komisyon geçen hafta sonu yaptığı toplantıda cümleyi değiştirdi. Yeni cümlede “Değerlerimizi paylaşmayan ve liberal toplumumuzu reddeden bir İslam Almanya’ya ait değildir” şeklinde oldu. CDU bu değişiklikle Müslümanları hedeften çıkardı, yerine İslam'ı koymuş oldu. Toplantıda CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann da yer aldı.

CDU eleştirilen o cümleyi değiştirdi

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann (sağda) ile Program ve İlkeler Komisyonu Başkan Yardımcıları Serap Güler ve Mario Voigt, Komisyon’un CDU’nun yeni temel programı için hazırladığı taslağı geçen aralık ayında Berlin’de tanıtmıştı.

Haberin Devamı

‘ÖNCÜ KÜLTÜR’ KALACAK
Öte yandan, Almanya’da yaşayan herkes için geçerli olacak şekilde ‘Öncü Kültür’ kavramı programda yer almaya devam edecek. CDU’nun temel program taslağında, “Burada yaşamak isteyen herkes, amasız ve fakatsız şeklide öncü kültürümüzü kabul etmelidir ve sadece öncü kültürümüze bağlı olanlar entegre olabilir ve Alman vatandaşı olabilir” ifadeleri yer aldı. Öncü kültür kavramı içinde, her insanın onuruna, temel ve insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, saygı ve hoşgörüye saygı duymanın yanı sıra İsrail’in var olma hakkını tanımanın da yer aldığı kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!