Anlaştılar ama...

Güncelleme Tarihi:

Anlaştılar ama...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 09:33

Almanya Başbakanı Merkel’in, mültecilere açık sınır politikasına karşı isyan bayrağı çeken CSU lideri Seehofer, buzları eritmeye çalıştı. Seehofer bir yandan Merkel’i överken, diğer yandan mülteci göçünün sınırlanmasından vazgeçmediği mesajını verdi.

Haberin Devamı

Almanya'da hükümet ortağı ve ‘kardeş parti’ Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) arasında Merkel'in mülteci politikası nedeniyle soğuk rüzgarlar esiyordu. CSU Lideri Seehofer, Başbakan Merkel'in mültecilere açık sınır politikasına isyan bayrağı açtı. Üç hafta önceki CSU kurultayında Seehofer, Merkel'i sahnede ayakta tutarak, öğrenciye ders veriyormuş gibi davrandı. 

CDU kurultayında rüzgar tersine döndü. Bu sefer sıra Seehofer'deydi. Nasıl karşılanacaktı? Alkışlanacak mıydı? Başbakan Merkel'e davranışının karşılığını alacak mıydı? CDU kurultayına konuşmaya giden Seehofer'e nasıl davranılacağı en büyük merak konusuydu.

Anlaştılar ama...

Seehofer, üç hafta önceki CSU kurultayına davet ettiği Merkel’e mülteci krizi konusunda sahnede ders vermeye çalıştı. Merkel, bir skandal yaratmamak için kendini zor tuttu.

ŞAKAYLA KARIŞIK

Merkel, CSU lideri Seehofer'e podyuma kadar refakat etti. Salonda ölçülü bir alkışla karşılanan Seehofer, Merkel'e davranışı karşısında kendisine yapılanın az bile olduğu anlamında, “Bana nispeten bu dostça karşılama için teşekkür ederim” dedi. 

Haberin Devamı

CSU kendi kurultayında mülteciler için bir üst sınır konulmasını karara bağladı. CDU ise üst sınır yerine mülteci sayısının hissedilir biçimde azaltılmasını kararlaştırdı. Seehofer bu iki farklı kavrama atıfta bulunarak özetle şunları söyledi: “Kontenjan mı dersiniz, üst sınır mı, azaltma mı? Bunlar arasındaki farkı dil bilimcileri çözsün. Ama benim tecrübem şunu söylüyor: Halkı tek ilgilendiren gerçek, mülteci sayısının hissedilir biçimde azaltılması. Hem de öyle herhangi bir zamanda değil, belli bir zaman içinde. 2016 yılı 2015'ten daha kolay olmayacak.”

Anlaştılar ama...

Merkel ve Seehofer, aralarında bir soğukluk olmadığı görüntüsü vermeye çalıştı.

ÖVGÜ ÜSTÜNE ÖVGÜ

Başbakan Angela Merkel'e 'Liebe Angela' diye hitap eden Seehofer, “Biz politikacılar gerçeğin de sismometresi olmak zorundayız” dedi.

Sınır getirmeden, sayıyı azaltmadan, kontenjan koymadan mülteci krizinin üstesinden gelemeyeceklerini söyleyen Seehofer, kendi kurultaylarında aldıkları üst sınır kararının da geçerli olduğunu vurguladı. Böylece üst sınır talebinden vazgeçmediğini ifade eden Seehofer, iki önergeyi üstüste koyarak, ortak bir sonuca varmanın mümkün olabileceğini belirtti.

İki kardeş parti lideri mülteci sayısının azaltılması konusunda şimdilik anlaştılar. Ama bu sayının ne zamana ve ne kadar azaltılacağı sorusu gelecekte iki lideri yine karşı karşıya getirecek görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!