Almanyalı Türklerin sadakat sorunu yok

Güncelleme Tarihi:

Almanyalı Türklerin sadakat sorunu yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 09:20

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, ülkede yaşayan Türkiye kökenlilere “Almanya’ya sadık olun” çağrısı, tepki ve tartışmalara yol açtı. Hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, “Türklerin çoğunluğu bu ülkeye sadık“ dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Merkel’in “Uzun zamandır Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerden, ülkemize yüksek ölçüde bağlılık bekliyoruz“ sözlerine, Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’dan tepki geldi. Merkel hükümetinin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Hürriyet’e konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Türkiye kökenlileri sadakat sorunu yaşamakla suçlamanın, onlara büyük ‘haksızlık’ olduğunu vurguladı. Bu tür bir suçlamanın Türkiye kökenlileri genel olarak zan altında bıraktığı uyarısında bulunan Aydan Özoğuz, burada yaşayan Türklerin büyük çoğunluğunun Almanya’ya sadakat sorunu yaşamadığını söyledi. Özoğuz şöyle dedi:

“Tüm anket ve araştırmalar Türkiye kökenlilerin ezici çoğunluğunun kendini bu ülkeye ait hissettiğini gösteriyor. Bizim birçoğumuz onlarca yıldır Almanya’da yaşıyoruz, burada çalışıyoruz ve burada vergi ödüyoruz. Bizim çocuklarımız ve torunlarımız burada doğup büyüyor. Biz Alman kurumlarına güveniyoruz. Bu nedenle Türkiye kökenlileri halen genel olarak bağlılık sorunuyla suçlamak, bir haksızlık.”

Haberin Devamı

TEMCİT PİLAVI GİBİ

“Biz bazılarının kendilerini buraya ait hissetmediğinin de bilincindeyiz. Ama onlar zaten Türkiye’de de sık sık kendilerini öyle hissettiler. Biz hükümet olarak, Türkiye kökenlileri genel zan altında bırakmak yerine, kendini buralı hisseden ve bu toplumda yerini bulmuş insanlara, Türkiye kökeniyle kabul ettiğimiz sinyali vermeliyiz. Çifte pasaport üzerine eski sloganları yeniden ısıtıp ısıtıp temcit pilavı gibi öne sürmemeliyiz. Çifte vatandaşlık ülkemizdeki çeşitliliğin bir tanınması. İkinci kuşak çifte kimliği zaten yaşıyor. Kimse Amerikan veya AB vatandaşlarının çifte vatandaşlığını sorgulamıyor.”

CEMİLE GIOUSOUF, MERKEL’E DESTEK VERDİ

CDU milletvekili ve partisinin uyum sözcüsü Cemile Giousouf, Başbakan Merkel’in sözlerini savundu. Giousouf, şöyle dedi: “Başbakan Merkel’in ifadelerini yerinde buluyorum. Bu ülkeye bağlılık duyulmasını beklemek benim için çok doğal. Söz konusu olan bu ülkede barış içinde yaşamaksa, birbirimize kenetlenmeliyiz. Yurtdışında vuku bulan çatışmaların bizi bölmesine izin vermemeliyiz. Elbette siyasi anlamda farklı fikirlere sahip olabiliriz, ancak hedefimiz hep beraber Almanya’yı daha iyi bir konuma getirmek olmalı. Sadakat veya bağlılık deyince, akla insanın köklerini inkar etmesi anlaşılmamalı.”

Haberin Devamı

CSU’LU SCHEUER: PASAPORTLARINI İADE ETSİNLER

Sadakat tartışmasına Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) de katıldı. Spiegel Online’e konuşan CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Bakan Özoğuz’u hedef aldı. “Başbakan Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerden sadakat istemekte haklı. Olması gereken bu” diyen Scheuer, Özoğuz’dan böyle bir tepki gelmesinin ‘iflasın ilanı’ olduğunu söyledi. Özoğuz’un Uyum Bakanlığı için yanlış kişi olduğunu savunan Scheuer, “Özoğuz sanırım kendisini uyum sorumlusundan çok dışlama sorumlusu olarak görüyor” dedi. Almanya’ya sadakat göstermek istemeyenlerin Alman pasaportunu kendiliğinden vermeleri gerektiğini kaydeden Scheuer,”Alman vatandaşı Türklerden ülkeye sadık olmalarını istememizi SPD’nin engellemek istemesi utanç verici” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!