Almanya’da ‘erken seçim’ sesleri yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ‘erken seçim’ sesleri yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2023 11:18

Ana muhalefet CDU/CSU erken seçime gidilmesi için hükümete baskıyı artırırken, Başbakan Olaf Scholz’a güven de sempati de dibe vurdu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Federal Anayasa Mahkemesi’nin SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin, pandemi döneminde harcanmayan 60 milyar Euro’yu 2024 yılı bütçesine iklim koruma ve teknoloji yardımı olarak aktarmasını anayasaya aykırı bulması üzerine erken seçim tartışmaları da alevlendi. Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ülkede tam bir ‘devlet krizi’ yaşandığını ileri sürerek en kısa zamanda erken seçime gidilmesini talep etti. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, “Trafik lambası koalisyonu iflas etmiştir” derken, gelecek yıl haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine paralel olarak Almanya’da genel seçimlere gidilmesini önerdi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de Söder’e tam destek verdi. Aynı zamanda CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı olan Merz, “Bizim bu hükümete güvenimiz kalmadı. Bu hükümet ne kadar erken giderse, o kadar çok halkın yarına olur” dedi. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) de ana muhalefete destek verdi. AfD Eş Başkanı Alice Weidel, “Erken seçim kaçınılmaz oldu” dedi. Sol Parti ise erken seçimden yana olmadığını açıkladı.

Almanya’da ‘erken seçim’ sesleri yükseliyor
GÜVEN DİBE VURDU
SPD’li Şansölye Olaf Scholz’a güven de sempati de dibe vurdu. Özel televizyon kanallarından RTL adına yapılan bir ankette, Almanların sadece yüzde 24’ünün Başbakan Scholz’a güvendiği ve yüzde 66’sının “Scholz yaşanan krizin üstesinden gelemez” görüşünü paylaştığı saptandı. Scholz, Almanya’da en çok sevilen, en çok sempati duyulan politikacılar sıralamasında da en alt sıralara düştü ve 18’inci sırada yer aldı. SPD’li Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius aylardır ilk sırayı korurken, CSU lideri Markus Söder 2’nci, CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst 3’üncü, CDU’lu Hessen Başbakanı Boris Rhein 4’üncü sırada yer aldı.

Haberin Devamı

CDU/CSU ÖNDE
ALMANYA’da erken seçim tartışmaları yoğunlaşırken, bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 30.5 oy alacağı belirlendi. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre AfD’nin yüzde 22, SPD’nin yüzde 15.5, Yeşiller’in yüzde 12.5, FDP’nin yüzde 6, Sol Parti’nin yüzde 4 ve Özgür Seçmenler’in (FW) yüzde 3 oy alacağı kaydedildi. Bu veriler ışığında iktidardaki SPD, Yeşiller ve FDP’nin toplam oylarının yüzde 34’ü bile geçmediğine dikkat çekildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!