Avrupa'da bayram coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Avrupada bayram coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2024 12:36

Avrupa’da Müslümanlar ramazan ayının sona ermesiyle bayramı coşkuyla karşıladı. Sabahın erken saatlerinde bayram namazı için camilere akın eden Müslümanlar, namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı. Bazı vatandaşlar arife gününde mezar ziyaretlerini gerçekleştirirken bazı vatandaşlar ise bayram namazının ardından vefat eden yakınlarını mezarında ziyaret edip dualar etti.

Haberin Devamı

RAMAZAN Bayramı, Avrupa’nın birçok ülkesinde ve kentinde coşkuyla kutlandı. Avrupa’da yaşayan Türkler sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Köln DİTİB Merkez Camii’ne binlerce Müslüman, bayram namazını eda etmek için aynı anda saf tuttu. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, hutbede Ramazan Bayramı’nın birleştirici ve kaynaştırıcı gücüne vurgu yaptı. Ramazan ayının manevi değerini, ibadetlerin önemini ve insan ilişkilerine olan etkisine değinen Kuzey, şunları söyledi: “Sayılı günlerin ömrü azdır, hemen gelip geçti. Her şey gibi; rahmet ve mağfiret ayı ‘11 ayın sultanı’, mübarek ramazan ayı da göz açıp kapar gibi geldi geçti. Bu rahmet ve mağfiret ayını Rabbimizin rızasına uygun bir şekilde değerlendirenlere ne mutlu. Bayramlarımız, aramızda bulunan kardeşliğin, sevginin, saygını, muhabbetin taze tutulmamasına ve hiç bitmemesine vesile olmalıdır. Çünkü bu güzel günlerde aramızda kaynaşma daha hızlı olduğu gibi, dostluklarımız ve ahbaplıklarımız daha ileriye gitmektedir. Bayramlar, aramızda bulunan soğuk ve gergin ilişkileri yumuşatma, ayrıca kırgınlıkları, küslükleri bitirme zamanı olmalıdır. Bayram günlerinde toplum şuuru bütünleşir, toplum fertleri birbirleriyle kaynaşır ve kucaklaşır. Hepinizin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum.” Kılınan bayram namazının ardından önce tatlı ikram edildi, ardından Müslümanlar birbirleriyle bayramlaşmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Avrupada bayram coşkusu
NAMAZ SONRASI ÇORBA İKRAMI
Lehrte kasabasındaki Selimiye Camisi ise sabahın erken saatlerinde bayram namazı için doldu taştı. Namaza gelenler birbirleriyle bayramlaştıktan sonra cami yönetiminin ikram ettiği çorbayla kahvaltılarını yaptılar. Bayramların, sevinçlerin çoğaldığı, üzüntülerin paylaşıldığı, küskünlerin barıştığı, yoksulların, yetimlerin gözetildiği, büyüklerin, hastaların ziyaret edildiği günler olduğunu belirten din görevlisi Davut Sağlam “Bizler de bayram sonrası yaşlılarımızı, hasta komşularımızı ziyaret etmeliyiz. Uzakta bulunan dost ve akrabalarımızı telefonla aramalıyız. Ramazan ayı boyunca elde etmiş olduğumuz güzel hasletlerimizi diğer aylara da taşımalıyız. Hepinizin Ramazan Bayramı’nı kutlarım” dedi.
Köln kentindeki Bocklemünd semtinde bulunan Müslüman mezarlığı da arife günü ziyaret edildi. Havanın yağışlı olmasına rağmen yaklaşık 500 kişinin katıldığı ziyarette vefat edenler için Kur’an-ı Kerim okundu.
Avrupada bayram coşkusu

BAŞKAN CAMİDE BAYRAMLAŞTI
DİTİB Nürnberg Eyüp Sultan Cami Başkanı Hasan Aslan’ın önderliğinde ‘Arbeitkreis Muslime’ olarak bilinen Müslüman Boşnaklar, Arnavutlar, Araplar ve Afrikalıların dini cemaat temsilcilerin katılımıyla Südfriedhof’a toplu kabir ziyaret yapıldı. Yoğun katılımın olduğu kabir ziyaretinde vefat edenler için Yasin-i Şerif okundu, dualar edildi. Kabir ziyaret programında kısa bir konuşma yapan Hasan Aslan, “Müslümanlar için Almanya artık gurbet değil ikinci bir vatandır” dedi. Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci de “Memleketimde her arife günü büyüklerimle ve yakınlarımla kabir ziyaretine giderim. Bu, yurt dışında ilk kabir ziyaretim. Kabir ziyaretleri, yakınlarımızı hatırlamak için onlara bir dua göndermek için önemli. Bayramınızı şimdiden kutluyorum” diye konuştu.
Nürnberg’deki Eyüp Sultan Camii’ni ziyaret eden Belediye Başkanı Marcus König de vatandaşlarımızla bayramlaştı. König, cemaatle birlikte toplu fotoğraf da çekildi. Ramazan çadırına geçen König ile diğer davetlilere Dernek Başkanı Hasan Aslan ve diğer yöneticiler tarafından ikramda bulunuldu.
Duisburg Merkez Camii de bayram namazı için doldu taştı. Kılınan Bayram namazı ve yapılan duanın ardından cemaat, camide bayramlaştı.

Haberin Devamı

BİRBİRİNE TUTKUN BİR TOPLUMUMUZ VAR
Londra başta olmak üzere Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Birleşik Krallık’taki camilerde ise cemaatin yoğun olması sebebiyle bayram namazı birkaç defa kılındı. Aziziye Camii’ne sabahın erken saatlerinde gelen Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve Başkonsolos Bekir Utku Atahan da cemaatle birlikte bayram namazını eda etti. Bayram namazının vaaz ve hutbelerinde Gazze ve Doğu Türkistan’daki zulüm nedeniyle hüzünlü mesajlar paylaşıldı. Tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı tebrik eden Büyükelçi Ertaş, “Malum burada yer olmadığı için üç kere bayram namazı kılınıyor. Ne mutlu böylesine kalabalık, böylesine dinamik, birbirine tutkun bir toplumumuz var. Ülkemizden çok uzağız ama ülkemize ve bize ait değerleri birlikte yaşatıyoruz. Büyük Türkiye ailesine ve İslam dünyasına huzurlu ve mutlu günler diliyor, bu vesileyle bayramınızı kutluyorum” dedi.

Avrupada bayram coşkusu

Avrupada bayram coşkusu

Avrupada bayram coşkusu

Avrupada bayram coşkusu

Avrupada bayram coşkusu

Avrupada bayram coşkusu

Avrupada bayram coşkusu






 

BAKMADAN GEÇME!