Almanya’da hava tersine mi dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da hava tersine mi dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 09:22

Almanya Başbakanı Merkel’in Macaristan’da binlerce mülteciye eylül ayı başında kapıları açmakla yanlış mı yaptı? Siyasi kararlarda acele etmeyen Merkel’in mülteci krizinde vicdanının sesini dinlemesi hata mıydı?

Haberin Devamı

Merkel, hiç tereddüt etmeden zordaki mültecilere kapıyı açarak, başlangıçta halkın sevgi ve desteğini kazandı. Birçok insan Münih Tren Garı'na koşarak, mültecileri “Hoş geldiniz” diye karşıladı. Almanya'ya dış dünyadaki saygıyı artırdı.

Fakat o günden beri Almanya'ya mülteci akıyor. Başlangıçtaki coşku yerini yavaş yavaş tepkicilere bırakıyor. Mülteci k

Almanya’da hava tersine mi dönüyor
rizi, Başbakan Merkel'in sonunu getirebilir tezleri sesli dillendiriliyor. Bazı AB liderlerinin, “Kapıları açın kararıyla mülteci krizini Merkel başlattı” görüşü, şimdi içeride de taraf bulmaya başladı. Hem de hükümet ve Merkel'in çevresinde.

Hükümet ortağı ve kardeş parti CSU, Merkel'in kararını plansız, ağır hata ve yanlış sinyal diye açık açık eleştiriyor.

Avrupa'ya mülteci akınından Merkel'i sorumlu tutan Macaristan Başbakanı Orban'ı CSU parti toplantısına davet etti. CSU'nun Merkel'e tavır almasının nedeni seçmen tabanından gelen yoğun tepkiler. Eleştirilere Merkel'in en güvendiği çalışma arkadaşı İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de katıldı. De Maiziere, kapıların açılmasıyla kontrolü kaybettiklerini söyledi.

ANKETLER NE DİYOR?

En son anket sonuçları da, Merkel'in halk arasında popülerite kaybına geçtiğini gösteriyor. Merkel'e en yüksek güven kaybı Almanya'nın doğu eyaletlerinde. Forsa Enstitüsü'nün anket sonucuna göre, Merkel'i doğrudanbBaşbakan seçerim diyenlerin oranı Almanya çapında yüzde 49. Bir önceki hafta bu oran yüzde 53'tü. İNSA Enstitüsü'nün 18-21 eylül tarihleri arasında yaptığı, hangi politikacıya güveniyorsunuz sorusuna, “Merkel” diyenlerin oranı Doğu'da yüzde 24. Ağustos ayında bu oran yüzde 32'ydi. Almanya genelinde Merkel'e güvenenlerin oranı ise yüzde 32.

PEGIDA BÜYÜYOR

Merkel'e halk desteği halen yüksek. Ama mülteci krizi Almanya'da siyasi havayı her geçen gün değiştiriyor. Havası sönen mülteci ve İslam karşıtı Pegida hareketinin Dresden'de yaptığı pazartesi gösterilerine katılım yeniden artışa geçti. Geçen pazartesi gösterici sayısı 7 bin 500'e çıktı. Mülteci akını devam eder ve çözüm bulunmazsa, mültecilere karşı Almanya'daki hava tersine dönebilir.

Merkel'in umudu Suriye'de savaşın bir an evvel sona ermesi. Bunun için Esad'la bile görüşülmesini istiyor. Salı günü New York'ta başlayacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Suriye hakkında çıkacak karar, sadece Merkel'in değil, AB'nin de kaderini belirleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!