Rahim transferi nedir? Rahim transferi nasıl yapılır?

Rahim transferi nedir? Rahim transferi hangi durumlarda yapılır? Rahmi olmayan kadınlar hamile kalabilir mi?

Haberin Devamı

Rahmi olmadan dünyaya gelen, rahmini kaybeden ya da rahmi artık işlevini yerine getiremeyen kişilere uygulanan rahim transferi sayesinde bebek sahibi olunabiliyor. Dünyada % 5 oranında kadını etkileyen bu problem çocuk sahibi olmaya engel değil.

RAHİM TRANFERİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Rahim dediğimiz 'uterus' kritik ve önemli bir üreme organdır. Uterusa bağlı nedenlerden dolayı gebe kalamayan çiftler için uterus nakli yeni bir umut ışığı olmuştur.

Organ nakli ameliyatları bir çok kişi tarafından hayati organlar için yapılan, yaşam kurtarıcı bir işlem olarak bilinmektedir. Uterus nakli ise uzun süredir anne olmak isteyen kişinin çocuk sahibi olmasını sağlayan, yaşam kalitesini artırmak için yapılan bir operasyondur. Uterus nedeniyle gebe kalama; uterusun olmayışı ya da anormal gelişimi gibi doğuştan gelen nedenlerden olabileceği gibi; myom/kanser gibi sonradan kazanılmış nedenlerden de olabilir.

Haberin Devamı

Yakın zamana kadar uterusa bağlı nedenlerden dolayı gebe kalamayanlar için evlat edinme ve taşıyıcı annelik olmak üzere iki seçenek bulunmaktaydı. Taşıyıcı annelik gerek dini inanışlar gerekse hukuki kurallar gereği ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede yasa dışıdır.

ANNEYE HEM GEBELİĞİ HEM DOĞUM DENEYİMİ YAŞATIYOR

Günümüzde üçüncü yöntem olarak gündeme gelen uterus nakli ise anneye, hem gebeliği hem de doğum deneyimini yaşatacağı için diğer tedavilerden daha ön plana çıkmaktadır.

Uterus nakli ile elde edilen gebelikte, anneliğe daha ilk günden hazırlanılmakta, annelik duygusu daha fazla hissedilmekte, anne bebek bağlanması daha etkin olmaktadır.

Rahmin doğuştan yokluğu ya da sonradan rahim alınması gibi nedenlerden dolayı, çocuk sahibi olması mümkün olmayan bir kadının, çocuk sahibi olmasını mümkün kılan uterus nakli ile ilgili çalışmalar hızla devam etmektedir. Önemli bir cerrahi girişim olan bu ameliyatın sonrasında uygulanacak tedavilerin, verilecek immunsuprsif ilaçların ve oluşacak gebeliğin takibi çok önemlidir.

NAKİL SONRASI DOĞUMUN RİSKLERİ VAR MI?

Nakil sonrası oluşacak gebeliklerde erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi risklerin arttığı bilinmektedir. Bu nedenle nakil kadar, sonrasında oluşacak gebeliğin takibi ve bebeği annenin kucağına sağlıklı bir şekilde vermekte çok önemlidir.

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK BELİRTİLERİ

                      

Yazarın Tüm Yazıları