Tayyar Vardar
Tayyar Vardar
Tayyar Vardar

7 adımda bebeği rahatlatan ‘kelebek masajı’

Kelebek masajı, bebeğinize doğumundan itibaren 1 yaşına kadar uygulayabileceğiniz, bebeğinizi rahatlatma, vücudunu nemlendirme en önemlisi gaz çıkarmasına yardımcı bir masajdır. Adından anlayabileceğimiz üzere kelebek gibi naif hassas dokunuşlarla bebeği rahatlatmak amaçlanır.

Haberin Devamı

Her anne evde bebeğine bu masajı kolayca uygulayabilir ancak bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Evde Bakım Hekimi Dr. Tayyar Vardar, masaja başlanmadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve masajın uygulanma aşamalarını anne adayları için anlattı.  

7 adımda bebeği rahatlatan ‘kelebek masajı’

KELEBEK MASAJININ HAZIRLIK AŞAMASI

Kelebek masajına önce kelebek gibi naif ve hassas dokunuşlarla başlamanın önemine vurgu yapan Dr. Tayyar Vardar, hazırlık aşamaları için şu uyarılarda bulundu.

• Anne masaja başlamadan takılarını çıkarmalı ve annenin tırnakları bebeğe zarar vermeyecek şekilde olmalıdır.

• Masajda kullanılacak yağlar doğal yağ ve bebek yağlarından seçilmelidir.

Haberin Devamı

• Bebeğiniz masaj esnasında beziyle ya da tamamen çıplak olacağı için oda ısısı 22-26 °C arasında olmalıdır.

• Ellerin ısısı vücut ısısına uygun olmalı, soğukluğu bebeği rahatsız edebileceği için kullanılacak krem ya da yağ ele alınarak ısıtılmalıdır.

• Masajda hareketler 2-3 tekrar içermeli ve hep aynı ritimde yapılmalıdır.

• Masaj esnasında bebek aşırı uykusuz olmamalı, huysuzlanmaya başladığında masaj sonlandırılmalıdır.

• Bebeğin tam aç/tam tok olmamasına dikkat edilmelidir. En uygun zaman, beslenmesinden yarım saat sonradır. Sindirim sağlanmış olacağı için kusturma ihtimali olmaz ve tok olduğu için bebek sakin olacaktır.

• Bebeğiniz doğduğundan itibaren genel durumu iyiyse, anne de kendini hazır hissediyorsa uygun koşullar sağlanıp masaja başlanabilir, ilk başta 5 dakika süreyle başlanmalıdır. Bebek uyum sağladıkça süre 20 dakikaya uzatılabilir.

7 adımda bebeği rahatlatan ‘kelebek masajı’

KELEBEK MASAJI NASIL YAPILIR?

Gerekli şartlar sağlandıktan sonra masaja başlanabilir. Uygulama aşamaları ise şu şekildedir:

1. AŞAMA: Bebeğin alnının ortasından iki parmağımızla şakaklara kadar yumuşak sürtünmeyle ilerliyoruz. Aynı şekilde kaş ortasından şakaklarına kadar, burun kökünden şakaklarına kadar, üst dudak ortasından şakaklara kadar, alt dudaktan şakaklara kadar son olarak alın ve çeneden başlayarak yuvarlak oluşturur şekilde şakaklara kadar uyguluyoruz.

Haberin Devamı

2. AŞAMA: Göğüs bölgesine geçiyoruz. Omuzlardan başlayıp üç parmakla yukarıdan aşağıya doğru ardından çapraz şekilde aşağıdan yukarıya tekrar edip aynı ritimde devam ediyoruz. Göğüs uçlarına yaklaşmadan etrafında daireler çiziyoruz.

3. AŞAMA: Kollara geçiyoruz ve omuzlardan aşağıya doğru dümdüz iniyoruz. Aynı şekilde dümdüz yukarıya çıkıyoruz, ellerimizle hafif döndürme ve sıkma hareketleri yapıp ellere geçiyoruz. Parmaklara tek tek avuç içinden uçlara doğru masaj yapıyoruz.

4. AŞAMA: Bu aşamada karın bölgesi ve bebeğinizin bağırsak sinirleri uyarılır, aktive olur. Bebeğinizin gazının rahat çıkmasına büyük oranda destek olur ve rahatlayan bebeğiniz uykuya dalabilir. Karın bölgesine masaj yaparken ‘I love you’ şeklini çiziyoruz. Bebeğin karın bölgesinden en sağından en soluna üç parmakla düz bir çizgi çiziyoruz, üç parmakla sağdan sola gidip soldan aşağı inip L çiziyoruz, en sağından soluna doğru kasıklardan geçerken tek parmak olması suretiyle daireler çiziyoruz. En sağdan en sola doğru iki parmakla elimiz altında gaz baloncuklarını hissederek merdiven hareketini uyguluyoruz.

Haberin Devamı

5. AŞAMA: Bacaklara kol masajının aynını uyguluyoruz. Önce yukardan aşağıya doğru sonra aşağıdan yukarıya masaj yapıp sıkma ve döndürme hareketleriyle bitiriyoruz.

6. AŞAMA: Ayaklara topuktan her bir parmağa doğru düz çizgiler çizerek masaj yapıyoruz.

7. AŞAMA: Sırt bölgesine geçiyoruz. Popodan iki elle omuriliğe baskı uygulamadan yanlardan enseye doğru dümdüz ilerliyoruz, aynı şekilde aşağıya inip el temasını kesmeden yukarıya doğru çıkarken dış yanlara doğru yarım kalpler çizerek tamamlıyoruz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL