Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Kısırlığın tedavisi mümkün mü?

Kısırlığın tedavi edilebilen bir durum olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, kısırlık tedavisinde uygulanan yöntemleri açıklıyor.

Haberin Devamı

Kısırlık, günümüzde tedavi edilebilen bir durumdur. Kısırlık sorunlarının büyük bir kısmı gelişen teknolojiyle tedavi edilir. İlk olarak kısırlık sebepleri araştırma tahlilleri yapılır. Kısırlığın tedavisinde en önemli nokta, doğru yöntemle tedavi sürecinin belirlenmesidir. Tedavisinde anne adayının yaşı, kısırlık süresi, yumurtalık rezervleri, spermlerin sayısı, marfoloji ve şekil açısından özellikleri değerlendirilir ve buna uygun tedavi yapılır.

Kısırlığın tedavisi mümkün mü

YUMURTLAMA TEDAVİSİ

Yumurtlama tedavisinde oral olarak kullanılan ilaçlar ve cilt altına uygulanan enjeksiyonlarda kullanılan ürünlerden bahsedilebilir. Yumurtlama tedavisi çoğunlukla 3 ya da 6 ay uygulanır.
Enjeksiyonlar rec FSH, HMG ve rec LH’dan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

AMELİYAT İLE TEDAVİ

Hastanın çikolata kisti, rahim içinde perde veya septum mevcut ise, rahim içi yapışıklıklar, miyom vaya polip gibi patolojiler söz konusu ise bunların laparoskopik ya da histeroskopik yolla tedavi edilmesidir.

Kısırlığın tedavisi mümkün mü

TÜP BEBEK TEDAVİSİ 

Anne ve babadan alınan üreme hücrelerinin yani yumurta ve spermin laboratuvar ortamında döllendirilirmesidir. Oluşan embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Diğer tedavi yöntemleri ile gebelik sağlanmayan çiftlerde tüp bebek tedavisi uygulanan bir yöntemdir. Günümüzde infertilite tedavisi mümkündür. Anne adayının veya baba adayının kısır olmasının sebebi araştırılmalıdır. Anne veya baba adaylarının kısırlık teşhisi konulduktan sonra "Neden kısır? , Sebebi nedir?" sorularına cevap aranmaya başlanır. Bu soruların cevapları bulunduktan sonra, tedavi yöntemi belirlenir. Kısırlığın birçok sebebi vardır. Genetik faktörler, stres, böbrek hastalıkları, kronik hastalıklar, açıklanamayan nedenler, travma, yapışıklıklar, kistler, yumurtlama bozuklukları gibi birçok sorun sonrasında kısırlık oluşur. Bu kısırlığın nedeni ortaya çıktıktan sonra ise tedavisine doktorunuzla beraber karar vereceksiniz. Bu tedavi bazen cevap verirken, bazen ise cevapsız kalabiliyor. Tedaviye cevap vermek aslında kısırlığın nedenine ve düzeyine de bağlıdır. Kısırlığın birkaç tane tedavi yöntemi vardır. Bunlar; yumurtlama tedavisi, tüp bebek tedavisi ve ameliyat ile tedavi çeşitleri bulunmaktadır. Eğer cerrahi işlem gerektiren durumlar var ise bunlar ameliyat yöntemi ile tedavi edilmektedir. Yumurtlama bozukluklarında ise medikal tedavi olarak uygulanır. Bu kullanılan hap veya iğneler yumurtlamayı sağlarlar.