Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelikte doktor kontrolü neden önemli?

Hamilelikte doktor kontrolünün oldukça önemli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu kontrollerin yapılmaması durumda oluşacak durumlar hakkında bilgilendirme yapıyor.

Haberin Devamı

Anne adaylarının gebelik döneminde merak ettiği en önemli konulardan biri doktor kontrolleridir. Bu kontrollerin özellikle aralıkları sık olduğu zamanlarda anne adayları pek gelmek istemez, hemen bitmesini ister ve bazen bu kontrolleri gereksiz bulabilir. Bunun için de bu kontrollere gelmez. Fakat gebelik döneminde yapılan bu kontroller oldukça önemlidir. Gebelik öncesi doktor kontrolü çok önemli bir rol oynamaktadır. Anne adaylarının gebelik öncesinde sağlıklı bir gebelik geçirmek için doktor kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

RİSK ALTINDA KALMAMAK İÇİN TEST YAPTIRIN

Hamilelikte doktor kontrolü neden önemli

Doktor kontrolleri gebelik, doğum ve doğum sonrası için oldukça önemlidir. Anne adayları gebelik planı yaptıktan sonra doktora görünmeleri gerekmektedir. Gebelik öncesi doktor kontrollerinin asıl amacı anne adaylarının gebe kalmadan önce var olan risk faktörlerini belirlemek ve bunları azaltma konusunda tıbbi destek sağlamaktır.

Haberin Devamı

Anne adaylarının bu risk faktörlerini kontrol altına almak için doktor kontrolleri gereklidir. Gebelik öncesi doktor kontrollerinde jinekolojik muayene, pap-smear alınması gibi testler yapılmalıdır. Doktor kontrollerinde bunların sonuçlarına göre de alınacak önlem varsa bu önlemler alınmalıdır.Risk teşkil edebilecek enfeksiyonlar, kitle gibi durumlar var ise jinekolojik muayenede ortaya çıkacaktır.

Gebeliğe hazırlanan bir annenin detaylı bir doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Annelerin kan şekerlerinden, troid bezi değerlerine, kalp ile ilgili olan problemlerden tutun da jinekolojik testlere kadar bütün değerlerin ve sonuçların doktor kontrolünde gebe kalmalarına engel olabilecek herhangi bir durum var ise bu da doktor kontrollerinde ortaya çıkacaktır.

SORUNLARI DOKTURUNUZLA PAYLAŞIN

Hamilelikte doktor kontrolü neden önemli

Anne adayları gebe kalmayı düşündükleri zaman detaylı bir doktor kontrolü yaptırmalıdır. Bu kontroller kesinlikle olması gereken kontrollerdir. Anne adaylarının ve bebeğin her problemi bu kontrollerde ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Bu kontrollerin yapılmadığını farz edelim. Örneğin anne adayı riskli bir gebeliğe sahip ve bundan haberi bile olmayacak, anne hayatını da, bebek hayatını da riske atacak ve bu durum kötü sonuçlara neden olacaktır. Anne adayları bu kontrollerin önemini anlamalı ve bu kontrolleri düzenli olarak yaptırmalıdır. Bu yapılan kontrollerde bebek ağırlığı, uzunluğu, kalp ritmini, anne ağırlığını, tansiyonunu ve tarama testleri yapılır. Bunlar gebelik için önemli verileridir. Anne adayı bu kontrollerde merak ettiği soruları veya problemleri mutlaka doktoruna söylemelidir.

[fotogaleri=2173,2627,3038]

HAFTA HAFTA GEBELİK