Merve Savaşkan
Merve Savaşkan
Merve Savaşkan

Travmatik olaylara dikkat!

“Seni anlıyorum’’ demenin hiçbir faydası yok. Yapmanız gereken...

Haberin Devamı

Yaşanan olaylar insan olarak dengemizi sarsacak kıvamdayken, özellikle olay anında yakında bulunan ya da bulunmayan herkesi etkileyecek niteliktedir. Unutulmamalıdır ki, herkes aynı tepkiyi aynı zamanda, aynı devamlılıkta göstermez. Travmada da yaşantı anında ya da yaşantıdan sonra, bir etkiyle karşılaşılması mümkündür. Travmatik olaylar insanlarda farklı dönemlerde farklı tepkilere neden olabiliyor.

Voltajın fazla gelmesi sigortayı attırır, böylece beyin travmatik olaylarda sürekli uyarımda olup, işlemleme de zorlanarak kendini koruyamayabilir. ‘Şok dönemi’ diye söz ettiğimiz sürecin, bir ay hissedilmesi normaldir sonradan etkiler azalmaya başlar. Şok döneminde şalterler kapalıdır yani konuşmak istenmeyen kendi kabuğuna çekiliş dönemidir. Daha sonrasında karmaşık duygular (suçluluk, korku, dehşet) başlar. Daha sinirli ve hırçın bir sürece geçirilir. Dikkat dağınıklığı ve hatırlamada güçlük yaşanabilir. İştah- uyku artışı ya da azalışı olabilir, tüm yaşam şartlar kötüleşmeye başlayabilir. Aslına bakarsanız bu belirtilerin hepsi normaldir çünkü yaşananlar anormaldir. Patlamalar, kazalar, ölü sayıları vs. her gün yaşanan normalize edilebilecek olaylar olmayıp dengemizi bozacak niteliktedir.

Haberin Devamı

Peki, şuan ne yapılabilir? Olay yerinde olmayan insanlar, olanlara nasıl destek verebilir?

Özellikle olayı yaşayan kişiye, yanında olduğunuzu hissettirin. Bu tür sorunların psikolog ya da psikiyatriye danışılması, çözüm için ilk adım olacaktır. Çünkü travma sonrasında oluşan belirtilerin tedavi edilmesi mümkündür. Bu tedavilerden yararlanabilmek için konuşmaktan, paylaşmaktan ve destek aramaktan lütfen çekinmeyin.

TRAVMA YAŞAYAN KİŞİLERE SÖYLENMEMESİ GEREKENLER

  1. Öncelikle ‘’Seni anlıyorum’’ demenin hiçbir faydası yoktur. Olayı yaşayan kadar anlamamız mümkün değildir.
  2. Ön yargılı tepkilerde bulunmayın.
  3. Konuşmak ama konuşturulmaya zorlamamak gerekir. Anlatmak zorunda olmadıklarını unutmayın.
  4. Yanlarında olmaya çalışın. Bir şeye ihtiyaçları olup olmadığını sormak önemlidir.
  5. “Üzülme, ağlama’’ gibi ifadeler yararlı olmayacaktır aksine ağlamak ve acıyı bastırmamakta yarar vardır.
  6. “Daha kötüsü olabilirdi’’ tarzındaki cümleler travma yaşayan kişiyle aranıza uçurumlar örer, zaten onun için en kötüsü olmuştur.
  7. “Sen güçlüsün, atlatırsın” demeyin, kimse güçlü olmak zorunda değildir.
  8. “Olayı düşünmemeye çalış, başka bir şey konuşalım.’’ Etkisinin olmayacağı cümlelerden biri daha…
  9. Sadece dinleyip anlamaya çalışın. Güvende olduklarını hissettirip umutların yok olmamasına dikkat edin. Bir uzmandan destek almaya çekinmeyin.