Panik ataklarım çocuğumu etkiler mi?

Korku her insan için olağan bir duygudur ancak bazı durumlarda bu duygu beklenmedik bir anda, ortada bir sebep yokken ve çok yüksek seviyelerde ortaya çıkabilir ve kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Genellikle ‘panik atak’ olarak bilinen bu durum bir korku atağıdır. Bu korku atakları panik bozukluğunun en önemli belirtilerinden biridir.

Haberin Devamı

Korku atağı yaşayan bireyler genelde bu durumun yeniden yaşanmasından korktukları için sonraki yaşantılarında kendilerine bu atağı yeniden yaşatma ihtimali olan durum, kişi ya da mekanlardan uzak durmak isterler. Ancak bu kısır döngü o anlardan korktukça daha çok tetiklenir ve artık durdurulamaz bir hal alabilir. Panik atakların kişinin hayatında sürekli hale gelmesiyle, bu panik ataklardan oluşan rahatsızlığa panik bozukluk adı verilir.

PANİK ATAK ESNASINDA NELER YAŞANIR?

Panik atak esnasında yaşanan başlıca durumlar; nefes darlığı, terleme, mide bulantısı, göz kararması, baş dönmesi, el ve ayakta karıncalanma, titreme, kalp çarpıntısı vb. Bu belirtilerden bir tanesini yaşıyor olmanız panik bozukluğunuz olduğunu göstermez. Ancak vücudunuzun bir uyarısı olabilir. Bu noktada bir ruh sağlığı uzmanından destek almak gerekebilir.

Haberin Devamı

NEDEN PANİK ATAK YAŞIYORUZ?

Genelde yaşanan panik ataklara kesin ve tek bir neden bulunamamakla birlikte, stres altında bir yaşam süren kişilerin panik atak yaşaması çok daha olası olarak görülmektedir. Aynı zamanda genetik açıdan endişelenmeye daha yatkın olan kişilerin de panik atak geçirmesi daha olasıdır.

PANİK ATAKLARIM ÇOCUĞUMU ETKİLER Mİ?

Bu sorunun cevabına dolaylı bile olsa evet cevabını verebiliriz. Çünkü bir anksiyete bozukluğu olan panik bozukluk stres faktörleriyle, kaygıyla tetiklendiğinden aynı şekilde bu kaygı durumlarını da çevremize bulaştırabildiğimiz için haliyle model alma yoluyla öğrenen çocuklarımıza da bu sıkıntılar yansıyabilir.

Özellikle duygusal anlamda dalgalanmalar yaşanan hamilelik dönemi kadınlar için çok önemlidir. Bu dönem birçok hormonal değişikliği beraberinde getirir. Anneler bir yandan bu dönem içerisinde kendilerini keşfetmeye çalışırken bir yandan da kendilerini bir anda bir çok sorunun içinde bulurlar. ‘Bebeğim sağlıklı büyüyecek mi?’ , ‘Bu dönemde hayatımda ne gibi değişiklikler olacak?’, ‘Bebekten sonra hayatım nasıl değişecek?’ gibi. Tabii ki çok fazla stres, endişe ve bilinmezlik panik atakları tetikleyecektir. Genetik zeminin yanısıra yapılan bazı araştırmalar sonucunda bebeğin anne karnında da anılar biriktirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yani hamilelik sürecinde yaşanan panik ataklar bebeği etkileyebilir. Hamilelik sırasında annenin yaşadığı panik atakların çocuğun sonraki yaşamını etkileyebileceği gibi annenin doğumdan sonra panik atak yaşaması da çocuğu etkileyebilir.

Haberin Devamı

Çocukların öğrenme süreci ilk olarak ailede anne babayı gözlemleyerek başlar. Bu sebeple annenin panik ataklarına şahit olan bir çocuk istemeden sorunlarla baş etmek için kendine benzer bir mekanizma oluşturabilir. Ayrıca bu tür çocuklar sonraki yaşamlarında fazla endişeli de olabilirler. İleride belki panik bozukluk olmasa bile kaygı bozukluğunun diğer türleri olan obsesif - kompulsif bozukluk, fobi vs. Gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirler. Çocuklukta ise kaygı bozuklukları genellikle alta kaçırma, tırnak yeme, kardeş kıskançlığı gibi davranışsal problemlerle görülebilir.

PEKİ BU NOKTADA NE YAPMALIYIZ?

Genellikle çocuklarınızın yaşadığı ruhsal sıkıntılarda anne ,baba veya bakım verenler olarak çok fazla payımız olduğunu düşünmeyiz. Ancak merkezimize gelen birçok çocuk danışanımızda görülmüştür ki eğer çocukta bir problem varsa annede, babada, bakıcıda veya diğer bakım veren kişilerde (anneanne, babaanne) birtakım sıkıntılar olmaktadır. Bu sıkıntılar çevresel sıkıntılar veya aile içi boşanma, stres faktörleri, maddi, ilişkisel vb. Gibi problemler olabilmektedir. O açıdan psikolojik destek almaya giderken ilgili ruh sağlığı uzmanına ailecek gidilmesi ve bütüncül bakış açısıyla bakılması önerilmektedir. 

Yazarın Tüm Yazıları