Kocam narsist mi?

Son zamanlarda günlük yaşantımızda ‘narsist’ kelimesini sürekli duyar olduk. Nerede kendini beğenmiş, bencil, umursamaz birini görsek ‘narsist biri’ deyip geçiveriyoruz. Ancak tabii ki her kendini beğenmiş ya da bencil olarak tanımlayabileceğimiz birey narsisttir diyemeyiz.

Haberin Devamı

Kendimizi beğenmek hatta günlük tabir ile egolu olmak aslında çoğu zaman olması gereken olumlu bir olgudur ancak burada konuşacağımız özellikler artık kişinin ben merkezcillikten çıkıp bencillik halini almaya başladığı özelliklerdir. Bu iki kavram birbirinden farklıdır.

Sizin de eşiniz sizi aşağılıyor, küçük düşürüyor, sürekli kendisinin ne kadar mükemmel olduğundan bahsediyor ve sizin düşüncelerinizi kendininkilerden daha önemsiz mi buluyor? 

Kişilik boyutunda narsizmi konuştuğumuz bireyleri genelde şu şekilde tanımlayabiliriz:

  • Bu kişiler kendilerinin yeteneklerinin ve kişilik özelliklerinin mükemmel, kusursuz olduğuna inanırlar ve bunu dillendirmekten de hoşlanırlar.
  • Aynı zamanda kendilerinin çok önemli olduğunu düşünürlerken kendileri dışındaki kişilerin asla onlar kadar önemli olamayacaklarına inanırlar.
  • Olumsuz eleştirilmekten hiç hoşlanmadıkları gibi başarısız olmayı da hiç sevmezler. Başarısız olduklarında ise hemen öfkelenebilirler. 
  • Sürekli övülmek, onaylanmak ve ne kadar mükemmel olduklarını duymak isterler.
  • Narsist kişilik yapısındaki bireyler genelde plansız aktivitelerde bulunmaktan hoşlanmazlar.
  • Bulundukları organizasyonlar için her şey ya tam olmalı ya da hiç olmamalı şeklinde düşünebilirler.
  • Birlikte olacağı insanları, arkadaşlarını, ailesini bile zaman zaman kendine layık görmeyebilir ve beğenmeyebilir.
  • Bu sebeple evlenirken belki de çok sıkıntılar yaşamış olabilirsiniz.
  • Eşiniz belki gelinliği beğenmemiştir, belki ailenizi kendine ve kendi ailesine layık görmemiştir ya da düğün alanını beğenmemiştir, deyim yerindeyse evlenmek için bile kılı kırk yarmıştır.
  • Bu kişilerin genelde sorunlu bir aile yaşantısı olabilir, dominant anne-babaya sahip olabilirler. Bu sebeple kendi ailesi içinde de sıklıkla çatışmalar yaşayan kişilerdir.

Bu kişilerle yaşam gerçekten çok zordur. Narsist kişiler genelde en yakınlarına, yani siz eşlerine, çokça kaygı, korku yükleyebilirler. Siz de ilişki içerisinde her zaman kendinizi ifade etmeye çalışırken, derdinizi anlatmaya çalışırken buluyor, anlaşılmadığınızı hissediyor olabilirsiniz. İşte bu noktada dikkat! Size zaman zaman kendinizi çok değersiz hissettiren ve bu sebeple öfkelendiğiniz bu kişiler aslında çocukluklarında çok eksik ve yetersiz his-setmiş olabilir ve o eksik kişi olmak istemedikleri için kendilerine daha üstün, daha başarılı ve tam da olmak isteyecekleri bir benlik yaratmış olabilirler.

Haberin Devamı

PEKİ YA BU DURUMUN ÇÖZÜMÜ İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?

Narsist kişiler bu anlamda terapi almaya da çok istekli olmayacaklardır. Çünkü, kendilerini yetersiz, problemli, çevresine sıkıntı veren biri olarak görmedikleri gibi herhangi bir danışmanı da kendilerini iyi yönlendirebilecek kadar veya eleştirecek kadar yeterli bulmayacaklardır. Yani bir anlamda kendiliklerine dair içgörüleri yoktur. Bu yüzden eğer eşiniz başka bir psikolojik sorundan dolayı sıkıntılar yaşıyorsa, örneğin depresyon, madde bağımlılığı gibi, bu konuda onu destek almaya yönlendirerek daha sonrasında kişilik özelliklerinin de incelenmesi için bir ruh salığı uzmanına başvurmanız daha kolay ve etkili bir yöntem olacaktır.

Eşinizde bu özelliklerin var olduğunu düşünüyorsanız, siz de bir uzmana başvurmalı ve eşinize psikoterapi sürecinde destek olmalısınız. Mutlu ve sağlıklı bir evliliğin keyfini çıkarmak sizin de hakkınız.

Yazarın Tüm Yazıları