Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı?

Hamilelik döneminde cinsel hayat çoğu insanın merak ettiği bir konudur. İnsanlar genellikle bu dönemde cinsel hayatın nasıl olması gerektiğini ve cinselliğin bebeğe bir zararı olup olmadığını merak ederler. Dolayısıyla hamilelikte cinsellik konusu hassas bir konudur ve bu konuyla ilgili yanlış bilinen doğruları öğrenmek hem anne adayı hem de partneri açısından önemli gözükmektedir.

Haberin Devamı

Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı

HAMİLELİKTE YAŞANAN CİNSELLİK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Çoğu insan hamilelik döneminde cinselliğin yanlış olduğunu ve olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünür. Özellikle anne adayları bu konuda çok hassastır ve bu nedenle cinsel ilişkiye girmekten çekinebilir. Peki hamilelikte cinselliğin bebeğe bir zararı var mıdır? İlgili uzman hekim (kadın doğum uzmanı vs.) aksi bir görüş belirtmediği sürece hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmenin olumsuz bir sonucu olduğu saptanmamıştır.

Aksine bu dönemde yaşanan cinsel ilişkinin anne adayına ve bebeğine faydasının olduğu söylenmektedir. Hamilelik döneminde bebek rahimdeki güçlü kaslar sayesinde korunduğundan cinsel ilişkinin bebeğe bir zararı olmadığı bilinmektedir.

Bunlara ek olarak, hamilelik döneminde yaşanan cinselliğin duygusal anlamda anne adayına ve bebeğine faydaları olabilmektedir. Anne ne kadar mutlu hissederse bebeğin gelişimi de bir o kadar olumlu yönde etkilenir. Ancak bunların dışında, hamilelik dönemi anne adaylarında cinsel isteğin azalmasına yol açabilir. Peki bu dönemde cinsel ilişkide nelere dikkat edilmeli?

HAMİLELİK DÖNEMİNDE CİNSEL POZİSYONLAR

Rutin cinsel hayatınızda tercih ettiğiniz pozisyonlar hamilelik döneminin bazı evrelerinde rahatsızlık verici olabilir. Spesifik olarak bahsetmek gerekirse, ilk üç aylık dönemde anne adayının vücudunda çok fazla değişiklik olmayacağı için herhangi bir cinsel pozisyon tercih edilebilir.

Ancak, ilk üç aydan sonra rahimin büyümeye başlamasıyla birlikte bazı pozisyonlar sıkıntı yaratabilir. Genellikle bu dönemde karın bölgesine baskı olmayacak ve kadının destek alabileceği pozisyonlar tercih edilmelidir.

Bu pozisyonlara örnek olarak kadın ve erkeğin aynı yöne bakarak yan döndüğü pozisyon, kadının üstte veya erkeğin arkada olduğu pozisyonlar verilebilir. Bu dönemde “misyoner” gibi kadının altta erkeğin üstte olduğu yani anne karnında baskı yaratacak pozisyonların tercih edilmemesine özellikle dikkat edilmelidir.

HAMİLELİKTE ORGAZM

Peki hamile olan kadının orgazm yaşamasının bebeğe bir zararı olur mu? Düşünülenin aksine, hamile olan kadının orgazm yaşaması yaşamdan aldığı hazzı ve mutluluğu yükseltir ve bu hem anne hem de bebek için olumlu bir şeydir.

Ancak bazı hamile kadınların söylediği üzere orgazm sırasında karında bir hareketlenme hissedilebilir. Bunun sebebinin bebeğin kalp atışlarına verdiği tepki olarak düşünülmektedir. Bebek bunun ne olduğunun farkında değildir ve herhangi bir rahatsızlık hissetmez.

Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı

HAMİLELİK, KADININ LİBİDOSUNU ETKİLER Mİ?

Hamilelik döneminde yaşananlar kadından kadına farklılık gösterse de genel olarak bu dönemde hormon seviyelerindeki değişiklikten dolayı hamile kadınlarda cinsel istekte dalgalanmalar görülebilir ve bu doğaldır. Ayrıca, hamileliğin ilk aylarında yorgunluk, mide bulantısı ve duygu durumlarındaki değişiklikler kadının cinsel isteksizliğini arttırabilir.

Genellikle ilk 3 aydan sonra bu semptomlarda azalma görülebilir ve böylelikle hamile kadın daha enerjik hisseder ve libidosu normal haline döner. Bazen hamile kadın hamileliği süresince cinsel ilişki yaşamak istemeyebilir ve bu durum da normal sayılmaktadır. Bu durumda hamile kadının bu konu hakkındaki endişelerini ve düşüncelerini partneriyle paylaşması sağlıklı olacaktır.

PEKİ YA BABANIN LİBİDOSU?

Baba adayı genellikle bu dönemde yaşanılacak cinsellik konusunda tedirgin hissedebilir. Partner, bebeğe ve anne adayına zarar vermemek adına cinsel ilişkiye girmekten çekinebilir. Bazı durumlarda da hamile kadının vücudu hamilelikten dolayı daha kıvrımlı hatlara sahip olacağı için partner, hamile kadını daha çekici bulabilir ve cinsel ilişkiye girmek isteyebilir.

Yukarıda da bahsedildiği üzere bunun gibi durumlarda en önemlisi bireyin partneriyle içtenlikle konuşması ve duygularını yansıtmasıdır. Sonuç olarak ortak bir yol bulmaları her iki taraf açısından çok önemlidir.

[fotogaleri=4255,4120,364]

HAMİLELİKTE CİNSELLİK NEDEN ÖNEMLİ?

Yukarıda da bahsedildiği üzere hamilelik döneminde hamile kadının hormonlarında değişiklik olabilmektedir ve buna bağlı olarak kilo almaktadır. Hamile kadın kilo aldığı için beden algısında bazı bozulmalar yaşayabilir ve partneri tarafından beğenilmeyeceğini düşünebilir. Dolayısıyla bu dönemde yaşanan cinsellik kadına beğenildiğini ve arzulandığını hissettirmesi açısından çok önemlidir.

Bilinenin aksine, hamilelikte cinselliğin olmayacağı düşüncesi cinsel bir mittir yani toplum tarafından doğru olduğu düşünülen ancak yanlış olan bir inançtır. Bu dönemde bazı dönemlerde kadınlarda cinsel isteksizlik görülürken bazı dönemlerde hormonlardaki değişimlerden dolayı aşırı isteklilik de görülebilmektedir.

Bu nedenle biyolojik olarak da bu istekleri tatmin etmek çok önemlidir diyebiliriz. Bunlara ek olarak, eş ilişkisinden uzaklaşmamak adına, kadın ve partnerinin psikolojik anlamda iyi olması adına da cinselliğin önemli olduğu düşünülmektedir. Şu da unutulmamalıdır ki cinsellik sadece cinsel birleşmeden ibaret değildir ve bu dönemde cinsel birleşme sağlanmasa da öpüşmek, dokunmak gibi cinsel eylemlerin yaşanması önerilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları