Çocuk psikolojisinde oyun terapisinin önemi

Çocuklar duygularını ve düşüncelerini yetişkinler gibi konuşarak ifade edemezler. Bu nedenle yetişkinlerle yapılan psikoterapi yöntemleri çocuklarda işe yaramayabilir. Oyun ve oyuncaklarla çocukların kendilerini, ihtiyaçlarını ve problemlerini ifade etmelerine odaklanan terapi türüne oyun terapisi denir.

Haberin Devamı

Çocuklar sadece oyun oynamaya odaklanırken, aslında oyun terapisi ile çocuğun sosyal ve bilişsel becerilerini gözlemleyebilmek amaçlanır. Çocukların davranışlarını etkileyen kızgınlıkları, korkuları, üzüntüleri ve endişeleri oyun sırasında açığa çıkarılır ve çocuklar aslında bu deneyimlerini oyun oynayarak anlatırlar. Bu sebeple oyun terapisi ile çocuklarla iletişim kurabilmenin ve çocuklara yardım edebilmenin en kolay yolu haline gelir.

Çocuklar için kullanılan bu terapi yöntemi genellikle 3-11 yaş aralığındaki çocuklar için daha uygun olabilmektedir. Oyun terapisi seans süreleri yaklaşık 45-50 dakika sürmektedir ve seans sayısı her çocuğun psikolojik durumuna ve gelişimine göre değişim göstermektedir.

OYUN TERAPİSİ HANGİ PROBLEMLERİ ÇÖZEBİLİR?

Oyun terapisi, çocukların psikolojisini etkileyen bir çok duygusal problemin çözümünde kullanılır. Oyun terapisi; boşanma sonrası uyum problemlerinde, yaşanan travmalar ve istismarlarda, kardeş kıskançlıklarında, kaygı ve korkularda, okula başlamada uyum sorunları ve ders çalışma problemleri vs. gibi durumlarda fayda sağlayabilmektedir.

Haberin Devamı

Çocuk psikolojisinde oyun terapisinin önemi

OYUN TERAPİSİNDE AİLELERİN ROLÜ NEDİR?

Oyun terapisinde ailenin bu süreci bilmesi ve terapistle iş birliği içerisinde olması terapi için önemlidir. Terapist, ihtiyaç duyduğu zaman çocuğun hayatında etkili olan ebeveynleri hatta büyükanne büyükbaba ve varsa diğer yakın bireyleri de terapiye dahil edebilir. Oyun terapisi devam ederken terapist aileyle de düzenli olarak görüşmeler yapabilir. Yapılan görüşmelerde aile çocuğun gelişim sürecinden haberdar olur ve çocuğa yardımcı olabilecek şeylerle ilgili bilgi sahibi olurlar.

Ailelerin oyun terapisiyle ilgili dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Çocuklarıyla ilgili merak ettiklerini çocukları yanındayken terapiste danışmamalılar. Seans sonrası çocuğa yönlendirici veya sorgulayıcı sorular sorulmamalıdır eğer çocuk kendisi anlatırsa anlattığı kadarıyla yetinilmelidir. Çocuğunuzu terapiye götürürken özel bir oyun odasına gidileceği ve orada içinden ne geliyorsa söyleyebileceği ve güven duyabileceği birisinin olacağı vurgulanabilir.

Haberin Devamı

OYUN TERAPİSİ ÇOCUĞA NE KAZANDIRIR?

Çocuğun dili, oyun dili olduğu için oyun terapisi çocuğa bir sağaltım, boşaltım yani duyguların ifade edilmesini sağlamaktadır. Çocuk oyun sırasında kendi dünyasındayken bize bir çok bilgi kazandırır. Bu durum aileye vereceğimiz bilgiler ve sonrasında ailenin çocuğa uygulayacağı yöntemler ve davranış biçimleri anlamında önemli olabilmektedir. Ancak oyun terapisi sürecinin çok kısa bir zamanda değil düzenli aralıklarla yapılması ve gelişim gözlemlenmesi yararlı olacaktır. Her seansta ayrı oyuncaklarla oynayarak ayrı olaylara ve ayrı duygulara değinilebilir. Sadece oyun odasında değil, ailelerinde genellikle çocukla evde oyun oynaması önerilmektedir. Oyun terapisinin sonuçlarına baktığımzda bir çok kaygı bozuklukları (alt ıslatma, altına kaçırma, tırnak yeme, kardeş kıskançlıkları ) ve duygu durum problemleri gibi sıkıntılarda önemli ölçüde azalma görüldüğü ve çocuğun gelişim düzeyini olumlu noktada etkilediği görülmüştür.

Yazarın Tüm Yazıları