Düşük hapı ya da düşük iğnesi diye bir şey var mı?

Kadınlar arasında en çok merak edilen sorulardan biri de "söktürücü" iğnelerle yeni başlamış bir gebeliğin sonlandırılıp sonlandırılamayacağıdır. Aslında "söktürücü" iğne olayı belki de ülkemizin ciddi sağlık problemlerinden biridir. Eczaneye gidip adetinizin geciktiğini söylediğinizde hemen size raftan bir "söktürücü iğne" veriliyor ve hatta isterseniz eczanede bile uygulanabiliyor. Gebelik testi çoğu zaman yapılmıyor bile.

Haberin Devamı

ADET SÖKTÜRÜCÜ İĞNE NEDİR? NASIL ETKİ EDER?

Adet söktürücü iğneler östrojen ve progesteron hormonunu beraberce içerirler. Gebe olmayan bir kadına uygulandığında gerçekten de çoğu durumda kısa bir süre sonra adetin başlamasını sağlayabilirler. Ancak bu uygulama iki yönden hatalıdır: Birincisi adet gecikmesi gebeliğe bağlıysa bu ilacın hiçbir etkisi olmamakta, istenmeyen bir gebeliğin devam etmesine neden olmaktadır. İkincisi hata ise, adet gecikmesi mutlaka jinekolojik değerlendirme gerektiren bir durumdur. Gebelik dışındaki nedenlere bağlı olan adet gecikmelerinde gerekli incelemeler yapıldıktan sonra östrojen ve progesteron karışımı iğne yerine, tablet şeklinde yanlızca progesetron içeren ilaçlar tercih edilmelidir.

​DÜŞÜK İĞNESİ YOK, PEKİ "DÜŞÜK HAPI" VAR MI?

Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde kullanılan tablet şeklinde bir ilaç ve gebeliğin en erken dönemlerinde etki ederek gebeliğin sonlanmasını sağlamaktadır. Aslında ilacın düşük yaptığını söylemek biraz hatalı olur. Zira bu ilaç, gebeliğin en erken aşamasına etki ederek yumurta hücresiyle spermin birleşmesinden oluşan embriyonun rahim içinde yerleşmesini önlemektedir.

Ülkemizde bu ilaç Sağlık Bakanlığı onayı almadı, yani yasak. Bu nedenle düşük hapı sattığını iddia eden internet sitelerine asla güvenmeyin.

Şu an için gebeliğin sonlandırılması ülkemizde yasal olarak 10. gebelik haftasına kadar ve kürtaj yoluyla gerçekleşmektedir. Bu gebelik haftasından sonra gebeliğin sonlandırılması ise kadının isteğine göre değil, anne adayının hayati gebeliği devam ettirmesini engelleyen hastalıkları olduğunda, veya bebekte ciddi gelişim kusurları olduğunda bir kurul onayıyla mümkün olmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları