Gurur Polat
Gurur Polat
Gurur Polat

Kısırlık tedavisi genç yaşlarda başlıyor!

Hamile kalmaya çalışıyorsunuz, ancak olmuyor mu? Hangi yaşta olursanız olun, yalnız değilsiniz. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, kısırlık tedavisini anlattı.

Haberin Devamı

Biyolojik olarak, hamile kalmak için en uygun zaman 20’li yaşlardır. Aslında, 20'li yaşlarında bir kadının her ay hamile kalma ihtimali, yüzde 20 ile 25 arasındadır. Fakat bu, genç kadınların doğurganlık sorunlarıyla yüzleşmeyeceği anlamına gelmiyor. Hiç kimse kısırlığa karşı bağışık değildir. 20'li yaşlarındaki kadınlar dahi genelde yumurta kalitesi iyi olmakla birlikte, tüp sorunları ve eşindeki düşük sperm sayısı gibi kısırlığın diğer nedenlerine maruz kalabilirler. Bu yaşlarda normal vücut kitle indeksinin korunması ve besleyici özelliği yüksek bir diyetle beslenme, alkol ve kafeinin sınırlanması ve sigaradan kaçınma, bir kadının gebe kalmadan önce onu en uygun sağlık durumuna ulaşmasına yardımcı olur.

KISIRLIK NEDİR?

Hiç korunmadan, düzenli cinsel beraberlik olmasına karşın 1 yıl içerisinde gebelik elde edilememesine infertilite yani kısırlık denir. Burada düzenli kelimesinden kasıt haftada ortalama 2 defa beraberliktir. Askerlik, başka şehirde çalışma, vajinismus gibi bir sebepten dolayı beraber olamama durumları bu süreye dahil edilmez. Kısırlık, % 30-40 oranında erkek, % 30-40 oranında kadına ait nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin % 20-25’inde hem erkek hem de kadında problem bulunmaktadır. Çiftlerin % 10-15’inde ise tüm araştırmalara karşın sebebi izah edebilecek bir bulgu yoktur. Bu guruba ‘sebebi bilinmeyen’ (unexplained) infertilite denir.

Haberin Devamı

Kısırlık tedavisi genç yaşlarda başlıyor

KISIRLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 Kısırlık tedavisine ilk olarak doğurganlığa engel olan sebeplerin teşhis edilmesiyle başlanır. Kadınlarda doğurganlık sorunları için uygulanan tedaviler, kadının hamile kalmasını engelleyen sebeplere bağlıdır. Bazı durumlarda belirsiz sebeplerle de kısırlık sorunu yaşanabilir. Kadınlarda ilk olarak yumurtlamayla ilgili problemler araştırılır. Tedavi ise yumurtlama için yumurtalıkları uyarmak ya da polikistik over sendromunu tedavi etmek için ilaç kullanılabilir. Açıklanamayan kısırlık tedavisi kadında ve erkekte herhangi bir sorun tespit edilememesi durumunda ise hormon enjeksiyonları kullanılabilir. Kadınlarda tüplerle ilgili problemlerde ise tüp cerrahisi tedaviye dahil olabilir. Hafif ila orta şiddette endometriozis nedeniyle kısırlık oluşuyorsa, endometriyal doku büyümesini gidermek için tedavi laparoskopik cerrahi gerekebilir. Erkeklerde ise sperm kontrolleri yapılabilir.

Haberin Devamı

Tüm bu tedavilerin başarısız olması durumunda ise çiftlerin yardımcı üreme tekniklerine başvurması önerilir. In vitro fertilizasyon (IVF) yani tüp bebek en sık uygulanan yardımcı tekniktir. Bu tedavide yapay artmada döllendirilen yumurta kadının rahmine yerleştirilir. Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yönteminde laboratuvarda ortamında yumurtaya sperm enjekte edilir. Döllenme gerçekleşirse, embriyo kadının rahmine yerleştirilir. Kısırlık sorunu gelişen tıp sayesinde çeşitli teknikler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ve çiftler bebek sahibi olma hayallerini gerçekleştirebilmektedir.

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

[fotogaleri=2193,2545,25]