Gurur Polat
Gurur Polat
Gurur Polat

Kısırlık tedavisi çeşitleri

Bebek sahibi olamamanın hem kadından hem de erkekten kaynaklanan çok çeşitli sebebi olabilir. Kısırlığın sebebi ise tedavinin çeşidini belirler. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat kısırlık tedavisi çeşitlerini anlatıyor.

Haberin Devamı

Kısırlığın yani doğurganlık sorunlarının çok farklı nedenleri olabilir. Bu sorunlarının bazılarının tedavisi ise diğerlerine göre daha kolay olur. Genellikle kadınlarda 35 yaşından sonra hamile kalma şansı azalır ve düşük yapma riski artar. Eğer 35 yaş ve üzereyseniz ve bebek sahibi olmak istediğiniz halde hamile kalamıyorsanız çok fazla gecikmeden kısırlık tedavi için doktora başvurmalısınız. Çünkü bebek sahibi olma şansınız her geçen yıl azalır. Bebek sahibi olmanız içine size en uygun yöntem ve hayal ettiğiniz bebeğe kavuşmanız için imkan sunulacaktır.

KISIRLIK TEDAVİSİNİN İLK AŞAMASI

Kısırlık tedavisine ilk olarak doğurganlığa engel olan sebeplerin teşhis edilmesiyle başlanır. Kadınlarda doğurganlık sorunları için uygulanan tedaviler, kadının hamile kalmasını engelleyen sebeplere bağlıdır. Bazı durumlarda belirsiz sebeplerle de kısırlık sorunu yaşanabilir. Kadınlarda ilk olarak yumurtlamayla ilgili problemler araştırılır. Tedavi ise yumurtlama için yumurtalıkları uyarmak ya da polikistik over sendromunu tedavi etmek için ilaç kullanılabilir. Açıklanamayan kısırlık tedavisi kadında ve erkekte herhangi bir sorun tespit edilememesi durumudur. Bu durumda ise hormon enjeksiyonları kullanılabilir. Kadınlarda tüplerle ilgili problemlerde ise tüp cerrahisi tedaviye dahil olabilir. Hafif ila orta şiddette endometriozis nedeniyle kısırlık oluşuyorsa, endometriyal doku büyümesini gidermek için tedavi laparoskopik cerrahi gerekebilir. Erkeklerde ise sperm kontrolleri yapılabilir.

Haberin Devamı

Kısırlık tedavisi çeşitleri

KISIRLIK TEDAVİ EDİLEMEZSE…

Kısırlık tedavisinin ilaç ve diğer yöntemlerle başarısız olması durumunda in vitro fertilizasyon (IVF) yani tüp bebek tedavisi en sık uygulanan yardımcı tekniktir. Bu tedavide yapay ortamda döllendirilen anne ve babanın yumurtaları kadının rahmine yerleştirilir. Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yönteminde ise laboratuvarda ortamında yumurtaya sperm enjekte edilir. Döllenme gerçekleşirse, embriyo kadının rahmine yerleştirilir.

Haberin Devamı

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN SONRAKİ AŞAMALARI

Tüp bebek yönteminde, cilt altına ve kas içine yapılan uyarıcı iğneler ile uyarılma süreci başlatılır. İşleminin olumlu sonuçlanması, kadın yumurtalıklarında çok sayıda yumurta üretilmesine bağlıdır. Uyarılma süreci yaklaşık 10 gün sürer. Doktor kontrolünde yumurtalıkların gelişimi takip edilen bu süreçte, ultrasonografi yapılır ve gerektiğinde kandaki hormon düzeyine bakılıp ilaçların dozunda ayarlama gerçekleştirilir. Yumurta gelişiminin takibi sürecinde, eğer yeterli sayıda yumurta olgunlaşmış ise HCG enjeksiyonu yapılır ve yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonundan sonraki 36. saate programlanır. Yumurtaların toplanması sırasında sakinleştirici ilaçlar verilebilir veya anestezi uygulanabilir. Yumurtalar toplandıktan sonra doktor kontrolü gerçekleşir ve seçilen yumurtalar anne rahmine geri yerleştirilir. Son aşama olan embriyo transferi işleminden önce, anne adayı su içip idrar torbasını doldurur ve transfer işlemi sırasında embriyolar ile yüklenmiş olan bir katater, vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir. Bu aşamanın ardından normal gebelik süreci başlamış olur.

Haberin Devamı


AY AY GEBELİK HESAPLAMA