Esra Ezmeci
Esra Ezmeci
Esra Ezmeci

Flakka nedir?

Kullanan kişiyi zombiye çevirdiği söylenen Flakka kullandıktan 15 dakika sonrası...

Haberin Devamı

Flakka’yı denedikten 15 dakika sonraydı, arkadaşları bu maddenin de meth ve amfetamin gibi onu uyanık ve enerjik hissettireceğini söylemişlerdi. Aslında yeni uyuşturucuları denemeyi sevmiyordu çünkü içerikleri devamlı değiştiği için bazen farklı etkileri oluyordu.

Bugün tek istediği bütün gece uyumamak ve gidecekleri ev partisi için daha enerjik, uyanık ve aktif halde olmaktı. Yavaş yavaş kalbinde hızlanan çarpıntıları hissetmeye başladı, daha hızlı nefes alıp veriyordu. Sanki etrafındaki en ufak detayları görüyor, konuşmaları duyuyor gibiydi. Çevresindeki bütün ayrıntılar büyüyerek ona yaklaşıyor gibiydi. Etrafta bir sürü yiyecek vardı, o kadar da aç gelmişti ama hiçbir açlık hissetmiyordu. Müziği kulağının içinde en ince detayına kadar, tüm müzik aletlerini ayırt edecek şekilde hissediyordu. Keyfi yerine gelmeye başlamıştı, yerinde durmak istemiyordu, bütün dansları biliyor gibiydi, bütün gece dans etmeye hazırdı, gecenin yıldızı o olacaktı. Bedeninin her hareketini hissediyordu, bir süre sonra aşırı sıcak hissetmeye başladı, üstündekileri çıkartmak istiyordu, daha önce bedeninde hiç bu kadar ısı hissettiğini hatırlamıyordu.

Haberin Devamı

Diğer insanların bakışlarından rahatsız olmaya başladı. Hepsi aralarında fısıldaşıyorlardı, yüksek müziğe rağmen fısıldaşmaları duyuyordu, sanki onunla dalga geçiyorlardı, biliyordu onun hakkında konuşuyorlardı, bütün arkadaşları onu tuzağa düşürmek istiyordu, bundan emindi. Nefes alış verişleri giderek hızlanmıştı, uyuşturucunun etkisiyle ortaya çıkan özgüveni şimdi öfkeye dönüşmüştü.

Etrafındaki insanların sesleri kulağını tırmalıyordu, elindeki bira şişesini sımsıkı sıkmaya başladı, şişeyi avucunun içinde parçaladığını fark etmedi bile, hiçbir ağrı, acı hissetmiyordu. Ellerinden kan aktığını gören arkadaşları, ona yardım etmek için yanına geldiler ama o hiçbir şeyin farkında değildi, kendisine zarar vereceklerini düşünüyordu ve tüm gücünü toplayıp kendini savunmalıydı. Etrafındaki herkese bir anda saldırmaya başladı. Elindeki cam parçasını etrafındakilere sallamaya başladı, sonra yakaladığı bir çocuğun kolunu ısırmaya başladı, ısırdıkça kendini daha güçlü ve vahşi hissediyordu, ama içindeki huzursuzluk giderek çoğaldı, hareketlerini kontrol edemez olmuştu, çok fazla kasılması vardı, elini kolunu nereye koyacağını bilemez olmuştu, tuhaf sözcükler çıkıyordu ağzından. O kadar güçlüydü ki belki de uçabilirdi, her şeyi yapabilirdi bunu hissediyordu. Pencereye son bir kez baktı ve koşarak kanlar içindeki arkadaşlarının arasından kendini 7. kattan aşağıya bıraktı.

Haberin Devamı

Yamyama dönüştüğü söylenen, insan etini yiyecek kadar bilincini kaybeden, halüsinasyon gören, kendilerini kaybeden insanlar. Flakka, şu an dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddelerinden biri. Yurt dışındaki kullanım örneklerinde sonuçlarını oldukça sıklıkla görmekteyiz. 2011 yılında piyasaya sürülen bu uyarıcı çok ucuz bir fiyata içinde kimyasal maddelerin miktarı sürekli değiştirilerek satılmaktadır. Flakka, amfetamin gibi uyarıcılara benzeyen, merkezi sinir sistemini uyaran, resmi adı ‘sentetik katinon’ olarak geçen, toplum içerisinde banyo tuzu olarak bilinen uyarıcıdır. Bu maddede aynı amfetamin gibi insan bedeninin ürettiği adrenaline benzer etki eden bir sentetik maddedir.

Haberin Devamı

Hem sıvı hem de toz halinde bulunan bu maddenin etkisi ilk 15 dakika içinde başlamakta ve ortalama 4-6 saat sürmektedir. Son derece uyarıcı olan bu madde kişide önce kalp atışında hızlanma, nefes alış verişlerde sıklaşma, halüsinasyon, algı ve duygu değişimleri, kasılmalar vücutta belirgin ısı artışı ve yoğun paranoyalara yol açıyor. Flakka bazı durumlarda kalıcı psikolojik bozukluklar ya da beyin hasarlarına sebep olabiliyor. Bazı vakalarda yoğun paranoyaların sonucunda hiç tanımadıkları insanların yüzlerini parçalayıp yedikleri görülmüştür.

Şu an için bu maddeyle ilgili yapılabilecek en önemli şey gençleri bilinçlendirmemiz ve olabilecek sonuçları anlatmamız. Öncelikli hedefimiz olası sonuçları anlatarak risk altındaki gençlerimizi bu tür zararlı uyuşturucu maddelerden uzak tutmak. Şu ana kadar Türkiye’de sadece bir kaç vakada bu maddenin (Flakka) kullandığına dair bilgi aldık. Ama eğer bir yakınınızın Flakka ya da farklı uyuşturucu maddeyi kullandığını fark ederseniz en yakın bağımlılık tedavisi veren hastane veya kliniğe başvurmanız çok önemlidir.