Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Dış gebelik nedir? Dış gebeliğin belirtileri nelerdir?

Dış gebelik nedir, belirtileri nelerdir? Dış gebelik riskleri nelerdir? Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır?

Haberin Devamı

DIŞ GEBELİK NEDİR?

Normal gebelik oluşumunda yumurta, rahimin bir parçası olan tüplerde sperm ile döllendikten sonra rahimin içine yerleşir. Ve buradan da büyümeye başlar. Ama bazen bu süreç böyle işlemeyebilir. Döllenmiş yumurta rahim içinden başka herhangi bir yere yerleştiği zaman bu durumda dış gebelik (ektopik gebelik) dediğimiz durum oluşur.

Dış gebeliğin büyük çoğunluğu tüplerde yerleşir, tüpün haricinde ise servikste veya yumurtalıklarda yerleşebilir. Karın içi yerleşimli gebelik nadir olmakla birlikte olabilir.

DIŞ GEBELİĞİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Öncelikle dış gebelik düşünebilmek için adet gecikmesi olmalı, sonrasında ise bakılan kan değerinde bhcg değeri pozitif gözükmelidir.
  • Doktora gittiğinizde kan değeriniz yüksek olmasına rağmen gebelik gözükmediyse
  • Eş zamanlı olarak çok ağrınız varsa
  • Çok ciddi karın hassasiyetiniz varsa
  • Bir de kahverengi kırmızı renkte hafif lekelenmeleriniz varsa dış gebelik ihtimaliniz yüksektir.
  • En önemli saptadığımız durumlardan biri kandaki gebelik testi ve progesteron testidir. 20'nin üstünde progersteron değeriniz varsa dış gebeliği dışlayabiliriz. Eş zamanlı bakılan usg’da da %60-70 oranında dış gebelik gözükebilir.

DIŞ GEBELİKTE KİMLER RİSK ALTINDA?

Cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmiş olmak, daha önce ektopik (dış gebelik) gebelik geçirmiş olmak, ektopik gebelik riskini artıran korunma yöntemlerinden biri ile karşılaşmış olmak, tüplerin bağlanmasında başarısızlık olduğu zaman veya geçirilmiş pelvik rahatsızlığı olanlar, tüp bebek tedavisi almak gibi durumlar dış gebelik riskini artırır.

DIŞ GEBELİK TEDAVİSİ NEDİR?

  • Dış gebelikte tedavi protokulü, hastanın kan değeri ve ultrason bulgularına göre değişebilir.
  • İlaçla tedavi yöntemleri olduğu gibi, cerrahi olarak uygulanan metodlarda mevcuttur.
  • Burada doktorunuzun size önerdiği tedavi yöntemlerinden birini bir an önce seçmenizi ve kadın doğum acil konularından biri olarak kabul edilen dış gebelik durumundan bir an önce kurtulmanız için çabuk karar vermenizi öneririm.