Dilara Koçak
Dilara Koçak
Dilara Koçak

Stresli anlarda ne yemeliyiz?

Beslenmenizde değişiklik yaparak stresle baş edebilirsiniz!

Haberin Devamı

Stres kelimesiyle aslında 1907 yılında endokrinolog Dr. Hans Selye sayesinde tanıştık. O zamandan bu zamana bu durum sürekli artış gösteriyor ve sebep gösterilemeyen pek çok duruma “strese bağlı” denilebiliyor. Öğrenciler, iş dünyası ev hanımları hatta çocuklar bile stres ile mücadele halinde. Tatillerin bitmesi, işlerin yoğunluğunun artması, havaların soğuması psikolojik anlamda bizleri etkileyebiliyor. Yoğun ve gergin dönemlerinizde stresi hafifletmek için beslenme modelinizde değişiklik yapmak size yardımcı olabilir.

İŞTE STRESLİ ANLARDA YENMESİ GEREKEN BESİNLER…

KARBONHİDRATLAR

Karbonhidratlar birçok kişinin vazgeçemediği bir besin grubudur. Yapılan araştırmalar mutluluk hormonlarından serotoninin salgılanmasına yardımcı olduğunu ve stresi azalttığını gösteriyor. Karbonhidrat tüketiminden sonra kişiler konsantrasyonlarını daha iyi sağlayıp, daha iyi çalışabiliyorlar. Aklınıza kek, börek ya da patates kızartması geliyor, ancak daha sağlıklı seçimler olan tam buğday makarnası ya da bulgur, kinoa, karabuğday ya da tam buğday unlu tarifleri tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Stresli anlarda ne yemeliyiz

TUZAKLARA DİKKAT

Kendinizi yorgun hissettiğiniz dönemlerde; şeker ve kafein tüketmek, kısa süren bir rahatlık, geçici bir neşe verebilir. Ancak etkileri geçtikten sonra kendinizi daha kötü, daha yorgun hissedersiniz. Omega-3 yağ asitlerinin eksik olması, kişiyi depresyona karşı korumasız hale getirebilir. Atıştırmalıklarınız şekerli değil, ceviz veya badem gibi strese karşı koruyucu olsun.

BALIĞI BESLENME LİSTENİZDEN İHMAL ETMEYİN

Balığın yararlarından sürekli bahsediliyor. Balık omega3 bakımından çok zengin. Başta kalp ve damar rahatsızlıkları olmak üzere birçok rahatsızlıktan korunmak için önemli. Eğer stresinizi azaltmak ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız haftada 2-3 gün balık mutlaka beslenme listenizde olmalı.

 Stresli anlarda ne yemeliyiz 

KENDİNİZİ BİTTER ÇİKOLATA İLE ŞIMARTIN

Bitter çikolata depresyonla savaşta etkili olabilir mi? Çikolata kelimesinin bile bazı insanlarda mutluluk yarattığını tahmin edebiliyoruz. Antioksidan özelliği de taşıyan bitter çikolatanın mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olduğunu, gerginliği azalttığını mutlaka duydunuz.

Haberin Devamı

Bitter çikolata mutluluk hissi yaratan serotonin hormonunun salgılanmasını, kan basıncı ve kardiyovasküler sistemin rahatlamasını sağlar. İsviçre’de yapılan bir araştırmaya göre bitter çikolata yiyen kişilerin vücudundaki stres hormonlarında düşüş gözlenmiş, bu yüzden kendinizi bitter çikolata ile şımartmaya izin verebilirsiniz. 20 gram bitter çikolatanın yaklaşık 90-100 kalori olduğunu hatırlayıp porsiyona dikkat ederek tüketmenizde fayda var.

 Stresli anlarda ne yemeliyiz 

RAHAT UYUMAK İÇİN SÜT DENEYİN

En eski alışkanlıklardan biri gece yatmadan sıcak süt içmektir. Annelerimiz hatta ananelerimiz gece yatmadan önce süt içmemiz için başımızda beklerlerdi. Eminim ki birçok kişi büyüyünce bu alışkanlığını unuttu. Bildiğiniz gibi süt kalsiyum açısından çok zengin ve stresi azaltmaya da yardımcı. Kalsiyum ve D vitamini kasların gevşemesine ve rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Ayrıca yapılan araştırmalar kadınlar için adet öncesi sendromlarının azalttığını gösteriyor. Bu yüzden yatmadan önce ılık bir bardak süt içmeyi tekrar alışkanlık haline getirmelisiniz, içine tarçın atmayı unutmayın!

Haberin Devamı

KURUYEMİŞ TÜKETİRKEN PORSİYONA DİKKAT EDİN

Kuruyemişler birçok sağlıklı yağ asidi içerirler. Badem, fındık ve ceviz kan basıncının düşmesine yardımcı olabiliyor. Özellikle badem ve cevizin omega-3 içeriğinin stres düzeyini azalttığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Ancak kuruyemişleri tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Her şeyin olduğu gibi bunların da fazlası yağa dönüşüyor. Bu yüzden ne kadar tükettiğinize dikkat etmelisiniz. Bir ara öğünde 10-15 badem ya da 3-4 ceviz tüketmek yeterli olacaktır.

 Stresli anlarda ne yemeliyiz 

C VİTAMİNİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİN

Kış mevsimi geldi. C vitamini en yakın dostlarımızdan biri olacak. Hem soğuk algınlığından korunmak hem de stresle baş etmek için beslenme listenizde olmalı. C vitamini, stresli durumlarda ani fizyolojik reaksiyonlarınızın rahatlamasına yardımcı olabilir. C vitaminini narenciye grubu meyveler greyfurt, limon ve kivide oldukça fazla bulunur. Stresli dönemlerinizde ana veya ara öğünlerinize narenciyelerden ekleyebilirsiniz. Mandalina, portakal, greyfurt C vitamini açısından zengindir.

Haberin Devamı

Alman araştırmacılar 120 bireye zorlu matematik soruları sorduktan sonra konuşma yapmışlar ve C vitamini alanların daha düşük kan basıncı ve kortizol (stres durumunda salgılanan bir hormon) seviyelerine sahip olduğu tespit edilmiş.

 Stresli anlarda ne yemeliyiz 

LAVANTA VE PAPATYANIN YATIŞTIRICI ETKİSİ

Yapılan araştırmalar, lavanta ve papatya bitkisinin rahatlatıcı etkisine dikkat çekiyor. Lavanta ya da papatya çayını her gün içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Hem soğuyan havalarda içinizi ısıtır hem de rahatlamanıza yardımcı olur. Ayrıca içine limon veya tarçın veya zencefil ekleyerek farklı lezzetler de yakalayabilirsiniz

SU CANLANDIRIR

Su, vücut ısısını dengeler, hastalıklara karşı direnci artırır, dolaşım sistemini destekler, bedeni temizler, stres ve sinirsel rahatsızlıkları yatıştırır; böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

SU İÇMEK İÇİN 10 PRATİK ÖNERİ! (TIKLAYIN)

Uzman Diyetisyen Dilara KOÇAK