Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan

Bael meyvesinin faydaları nelerdir?

Ülkemizde çok aşina olmadığımız, ahşap elma olarak da bilinen bael meyvesinin anavatanı Hint Yarımadası’dır. Bu bitkinin hemen hemen her kısmı kullanılır ancak en değerli yerinin meyveleri olduğu bilinir. İşte bael meyvesinin faydaları…

Haberin Devamı

Olgun meyveleri kabuk ve yapışkan tohumları ayrıldıktan sonra taze olarak tüketilebilir. Meyvenin etinden şurup, jöle, şerbet ve meyve nektarı elde edilebilir. Sert kabuğu, yapışkan meyve eti ve fazla çekirdek içermesi nedeni ile taze olarak tüketimi biraz zordur. Meyve eti aromatik ve tatlıdır. Şerbet yapımında da kullanılmaktadır.

Meyve etinden ayrıca meyve suyu elde edilebilir fakat yüksek glüten içeriği nedeniyle tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve turşu yapımında da kullanmakta olup ham meyvelerden sitrik asit kullanılarak reçel de elde edilebilir. Meyve eti özel bir yöntem ile kurutulup toz haline getirilmektedir. Bu toz üç ay oda koşullarında muhafaza edilebilmektedir ve soğuk içeceklerin yapımında da kullanılmaktadır. Yine meyve etinin şeker, glikoz, süt ve yağ ile karıştırılmasıyla şekerlemeler de üretilmektedir.

Haberin Devamı

BESİN DEĞERLERİ

Mineral ve vitamin içeriği bakımdan oldukça zengindir. 100 g taze meyvede % 64.2 su, % 1.8 protein, % 0.2 yağ, % 1.5 mineral, % 2.2 lif, % 30.6 şeker, % 0.09 kalsiyum, % 0.05 fosfor, % 0.6 potasyum, % 0.3 demir, 186 IU A vitamini, % 0.01 B1 vitamini, % 1.2 riboflavin ve % 0.01 C vitamini saptanmıştır. 

FAYDALARI

• Bael meyvesinin kurutulmuş tozu kronik ishal tedavisinde etkilidir.

• Olgunlaşmamış bael meyvesinin özü hemoroid tedavisinde etkilidir.

• Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde bael, anemi hastaları ve gözlerinde problem yaşayan kişiler için tüketilebilecek iyi bir meyve seçeneği olabilir.

• Bael yaprağının özü, kandaki kolesterol seviyesinin kontrolünü sağlamak için etkilidir.

• Bael meyvesinden elde edilen yağ astım, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.

• Bael yüksek oranda antioksidan madde içermektedir. Bu antioksidan maddelerin bir etkisi de gastrik ülser tedavisidir.