Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Sömestr tatilinde sadece gezip eğlenilmez!

Sömestr tatilini çocuklar nasıl geçirmeliler? Tatilde sadece uyumak, dinlenmek ve eğlenmek mi gerekir yoksa bu zaman dilimini verimli bir şekilde kullanmak mı? Bu konuda ne yapması gerektiğini bilmeyen annelere uzmanından tavsiyeler.

Haberin Devamı

Sömestr tatili deyince ilk akla gelen hiç bir şey yapmamak, ancak sömestr tatili demek sadece uyumak, dinlenmek ve eğlenmek değildir.

Her aile yapısı çok farklıdır, tatil herkes için farklı şeyler ifade eder ve herkesin planları çok farklı olsa da genel olarak tatil süreci boş geçen zaman dilimi olmamalıdır. Tatilde zamanı iyi kullandığınızda, yarıyılın yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin dinlenmesi ve rahatlaması ile amacına ulaşacaktır.

SADECE GEZİP DİNLENMEK YETMİYOR

Sömestr tatilinde sadece gezip eğlenilmez

Günümüzde anne ve babaların sömestr tatili tercihleri kayak merkezleri, yurt dışı seyahatleri ve büyük tatil köylerinden oluşmaktadır. Büyük tatil köylerinde dinlenen çocukların gelişimi olumlu etkilenebilir ancak 1 haftadan uzun olmamalıdır. Bu tarz tatil programların beraberliğinde, anne babaların çocukları için tarihi ve kültürel gezileri de tercih etmelerinde fayda vardır.

Haberin Devamı

SADECE EĞİTİM KURUMLARINDA ÖĞRENİLMEZ

Çocuklar için öğrenme ortamları sadece eğitim kurumları değildir. Sömestr tatilini planlı bir şekilde geçirmenin ve zamanınızı iyi değerlendirmenin çocuğunuzun akademik, sosyal ve kültürel gelişimini olumlu etkiler.

Sömestr tatilinde sadece gezip eğlenilmez

  • Tercih ettiğiniz konaklama birimlerinde ilk dikkat etmeniz gereken çocuk güvenliğinin dikkate alınması ve çocuklar için yeterli aktivitelerin bulunmasıdır. Önemli olan çocukların kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmeleridir. 
  • Sosyal etkinlikler çocuğun gelişimi sosyalleşme sürecini içermektedir. Bu nedenle kişiliğini geliştirmesi yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşması önemlidir. 
  • Otellerde ebeveyn odasından bir kapıyla çocuk odasına çabuk geçiş imkânı veren aile odalarının ve bebek yataklarının bulunması.
  • Bu tarz aile odaları anne-baba ve çocuklara özel konaklama alanı sağlar, anne-baba mahremiyetini korur, çocukların kişisel ve güven gelişimini olumlu etkiler.
  • Aile ve çocuk oturumlu yemek yeme alanı ve imkânları. Sağlıklı ve çocukların sevdiği yiyeceklerin sunulması.
  • Kayak merkezlerini ve büyük tatil köylerini tercih ettiğiniz konaklama yerlerinde çocuğunuzun uzun saatler çocuk eğlence alanlarında veya hotel personeli ile bulundurmayınız.
  • Şehir değiştirmeyecek aileler çocuklarının televizyon veya bilgisayar başında geçirilen zamanı kısıtlamalıdırlar. 
  • Sömestr tatili için kesinlikle bir tatil programı hazırlanmalı, ders çalışmak ihmal edilmemeli, konu tekrarı yapılmalı ve bol bol kitap okunmalı. 

Sömestrde her ailenin planları farklı olsa da, gününüzü anne-baba çocuk ve aile olarak programlayınız. Tatil ailenin bir araya gelmesi için fırsatlar yaratılabilir ve çocuğunuzun başka insanlar ile değil, ebeveynleri ile kaliteli zaman geçirmeye ihtiyacı vardır.

Unutmayın ki hiç kimse mola vermeden çalışamaz. Sürekli çalışan ve stres altında olan insan başarmak yerine strese girmeye başlar. Kendinize ve çocuklarınıza zaman ayırın.