Bahadır Ege
Bahadır Ege
Bahadır Ege

Kolonoskopi ve gastroskopi hangi durumlarda yapılır?

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, kolonoskopi ve gastroskopi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Gastroskopi/Endoskopi üst karın ağrısı, bulantı ve kusma, reflü, yutkunma güçlüğü veya kilo verme gibi belirtileri ağız yoluyla küçük bir kamera ile özofagus, bağırsak ve mideyi görüntülemek için kullanılan basit ve etkili bir yöntemdir. Prosedür, uygulama boyunca uyumanızı sağlayan az miktarda anestezi ile başlar. Ardından, bir video ekranına görüntü yansıtması için küçük bir kamera ağzın içine sokulur. Bu prosedür iltihap, ülser ya da kanserin erken tespitinde çok etkilidir.

Gastroskopi/Endoskopi bazı durumların tedavisinde invaziv cerrahiye olan ihtiyacı önlemek için de kullanılır. Prosedür gastrik poliplerin çıkartılması, kanamalar lezyonlar ve özafagus darlıkları kapsayabilir. Ayrıca tümör veya enfeksiyon şüphesinde biyopsi almak için de kullanılır.

Haberin Devamı

KOLONOSKOPİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Kolonoskopi, genellikle doktorlar tarafından karın ağrısı, rektal kanama semptomlarını değerlendirmek, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, kolon polipleri (kalın bağırsağın iç astarında kanser riski taşıyan küçük büyüme) gibi inflamatuar bağırsak hastalığını araştırmak, kolon kanseri ve kolorektal kanseri teşhis etmek için kullanılır. İşlem rektum ve kalın bağırsağın röntgen ışınlarına kıyasla daha iyi bir görüntü veren küçük bir fiber optik video enstrümanı (kolonoskop) kullanılarak yapılır ve daha doğru sonuçlar elde edilir. Kolonoskopi yapılan hastalara da prosedürü sırasında kısa bir süre uyumalarını sağlayacak bir anestezisi verilir. Hasta uyuduktan sonra küçük bir kameralı hortum anüsten yerleştirilir ve görüntüler video ekranına yansıtılır. Kolonoskopi için sindirim sisteminin özel olarak hazırlanması gerekir.

BU PROSEDÜRLER SIRASINDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Bu işlemlerin her ikisinin de basit olduğunu ve nadiren komplikasyonlarla sonuçlanacağını hatırlamak gerekir. Hem kolonoskopi, hem de gastroskopi / endoskopi hafif bir anestezi gerektirdiğinden, hastaneye gidiş dönüşünü ayarlamanız gerekir. Takip eden 12 saat boyunca araç kullanmamanız ve bu süre zarfında refakatçi desteği almanız önerilir. Hastaneden taburcu olduktan sonra 12 saat evde kalmanız ve dinlenmeniz iyi bir fikirdir. Gastroskopiden sonra boğaz ağrısı olabilir ve birkaç saat sonra kendiliğinden geçer. Prosedürlerin uygulanması aşamasında doktorunuz öncesinde ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili çok daha ayrıntılı bilgi verip gerekli tavsiyelerde bulunacaktır.