Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Salata yiyerek zayıflayabilir miyiz?

Yaza girerken farklı diyet arayışları içerisine girdiğimizi söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz, tek başına salata tüketiminin önerilen bir diyet seçeneği olmadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yaza girerken, kış boyu unuttuğumuz kilolarımızı hatırlayarak bir telaş içerisine gireriz. Farklı diyetler ararız ve en fazla da salata tüketiminizi artırarak kilo vermeye çalışırız. Peki, gerçekten bol salata tüketerek zayıflayabilir miyiz?

SALATA AZ KALORİLİ BİR YİYECEKTİR AMA...

Salata yiyerek zayıflayabilir miyiz

Salata, yaklaşık %85’inin sudan oluştuğu, hacimli ve az kalorili bir yiyecektir. Marul, kıvırcık, iceberg gibi yeşillikler üzerine eklenen biber, domates, salatalık gibi malzemeler klasik bir salatayı oluşturmaktadır. Bu malzemelerle birlikte kullanılan kalorisi daha yüksek olan mısır, havuç, turp gibi seçenekler, farklı tatlarla buluşmamızı sağlamaktadır. Sonuç olarak klasik salata, başta C vitamini olmak üzere içerdiği birçok vitamin, mineral ve posa nedeniyle, beslenmemizde her zaman yer alması gereken sağlıklı bir yiyecektir.

Haberin Devamı

Genellikle menülerimizde meyve, yoğurt, tatlı, zeytinyağlı gibi 3. kap yemekler sınıfında yer alan salata, beslenmemizi çeşitlendirmekte ve kalitesini artırmaktadır.

HEDEF ULAŞMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Salata yiyerek zayıflayabilir miyiz

Klasik salata tüketiminin çok fazla olması, kilo verirken vücudumuz için çok gerekli olan protein tüketimimizin yetersiz kalmasına neden olmakta ve sürecin uzaması kas kayıplarına neden olabilmektedir. Yani aşırı salata tüketimi tek yönlü beslenmemize neden olarak proteinle birlikte diğer besin öğelerinin yetersizliklerine neden olarak, çeşitli sorunları beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca tek başına klasik salata tüketimi, karbonhidrat içerikleri nedeniyle çabuk sindirilip kolay acıkmaya neden olmakta bu da hedefimize ulaşmamızı zorlaştırmaktadır.

SALATALARIN KALORİSİ ARTTI

Salata yiyerek zayıflayabilir miyiz

Son yıllarda kafe kültürü ile birlikte sağlıklı beslenme ve diyet yapma isteğinin artması, insanların çok fazla salataya yönelmesine neden olmuştur. Bu yöneliş, salata çeşitlerini artırarak farklı seçenekleri ortaya çıkarmıştır. Normalde yemeklerin yanında tükettiğimiz salatalar bir anda, ana ve tek yemek olarak tüketilmeye başlanmış ve yapılan eklemelerle kalorisi artmıştır. Çok çeşitli ve kalorili malzemeler kullanılarak hazırlanan salatalar, sosları ile birlikte 1000 kkal’ye kadar ulaşan seçenekleri ortaya çıkarmıştır.

Haberin Devamı

Demek oluyor ki tek başına salata tüketimi, önerilen bir diyet seçeneği değildir. Peki, ne yapalım?

Salata yiyerek zayıflayabilir miyiz

  • Tabii ki salataları tek başına olmasa da midemizi doldurmak ve besin çeşitliğimizi artırmak için diyetlerimizde kullanmalıyız. Özellikle yemeklerin öncesinde, su ve çorba ile birlikte salata tüketimi, her zaman daha kolay doymamıza ve porsiyon kontrolünün sağlanmasına neden olmaktadır.
  • Salatanın içerisine eklenen malzemelere ve soslara çok dikkat etmeliyiz. Örneğin salataya eklenen ceviz, badem ve farklı tahılların kaloriyi çok fazla artırabildiğini unutmayalım.
  • Klasik salatanın çabuk sindirilip çabuk acıktırması nedeniyle, yanında proteinden zengin yiyeceklerin tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Kafelerde, büyük porsiyonlarda ve içeriği çok yoğun olan salatalardan uzak durmalıyız. Bu salatalar dışında seçeneğimiz yok ise, yarım porsiyon isteyerek veya paylaşarak kalorisini azaltabiliriz.

Kilo verme uzun bir süreçtir ve bu sürecin en sağlıklı şekilde geçirilmesi, yiyeceklerin çeşitliliğinin artması ile olmaktadır. Salatalar diğer yiyeceklerle birlikte diyetimizde yer alması gereken sağlıklı bir seçenek olup, tek başına tüketiminden kaçınılmalıdır.