Ayça Terazi
Ayça Terazi
Ayça Terazi

Çocuklara her gün 1 yumurta yedirin!

Çocuğunuzun yumurta tüketimini desteklemek için bunları yapın.

Haberin Devamı

Doğanın bizlere sunduğu mucize besinlerin başında gelir yumurta. Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. İçeriğinde bulunan besin öğeleriyle bağışıklığı güçlendirir ve zeka gelişimini destekler. Bu özellikleriyle aktif büyüme ve gelişmenin devam ettiği bebeklik ve çocukluk dönemlerinde, önemli bir yere sahiptir.

Çocuklara her gün 1 yumurta yedirin

YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR

Yumurta proteinleri vücuda alındığında %100 dönüştürülerek vücut tarafından kullanılır. Aynı zamanda vücudun üretemediği, dışardan besinlerle alması zorunlu olan “elzem amino asitleri” de içerir. İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur. Bu nedenle yumurta sarısı 7. ayla birlikte bebeklerin kahvaltısında 1/8 oranında başlanır, 7-10 gün içinde bir bütün yumurta sarısına ulaşılır. Beyaz kısmı 10. aydan önce bebeklere verilmemelidir.

Haberin Devamı

Yumurtada bulunan A vitamini, D vitamini, kolin, çinko ve demir; çocukların büyüme-gelişmesinde, beyin gelişiminde ve bağışıklığın güçlenmesinde önemli yere sahip olan vitamin ve minerallerdir. Özellikle içeriğindeki kolin sayesinde, çocuklarda strese bağlı hastalık ve kronik durumların gelişme riskini de azaltabilmektedir.

Çocuklara her gün 1 yumurta yedirin

ÇOCUKLARINIZIN YUMURTA TÜKETİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?

  • 7. ayını dolduran her bebeğin kahvaltısında mutlaka yumurta sarısına yer verin. Alerjik olabileceği için, yedikten sonra iyi gözlem yapmayı unutmayın. Yumurta sarısı bebeğin yutmasını zorlaştırabileceği için, ardından 1 çay kaşığı su vererek bu problemi çözebilirsiniz.
  • 10. ayda yumurta beyazına minik lokmalarla başlayın. Protein oranı yüksek olduğu için, yavaş yavaş miktarını arttırın.
  • Başlangıçta nasıl başlarsanız öyle gider. Bebeğinize verdiğiniz yumurtayı bulamaç haline getirmeyin. Hem sarısının, hem de beyazının tadını almasını sağlayın.
  • 10. aydan sonra, bebeğiniz beslenmek için aktif olarak ellerini ve parmaklarını kullanmaya başlar. Kahvaltıda hazırladığınız omleti minik parçalara ayırarak mama sandalyesine koyarsanız; kendi kendine de beslenmesini desteklemiş olursunuz.
  • 1 yaş sonrası ilgisini çekmek için, yaptığınız omletlere domates, salatalık, biber yardımıyla yüz şekli yapın. Salatalığı uzun şeritler şeklinde doğrayarak saç, zeytinden göz ve domates veya biberden dudak şekli yapın. Sade yumurta yemek istemeyen çocuğunuz, keyifle omletini yiyecektir.
  • Çocuğunuz yemeklerini yerken yediği besinler hakkında bilgi vermeniz, yemekleri (omlet veya haşlama yumurta da dahil) birlikte yapmanız; ilgisini arttırarak yemesini kolaylaştırır.
  • Yumurta salatası da çocukların severek tükettiği diğer bir alternatiftir. Özellikle salata yemeyi seven çocuklar, yumurtayı yeşillik içinde daha rahat tüketir.
  • Çocuğunuza hiçbir şekilde yumurta yediremiyorsanız, ısrarcı olmayın ve yemeklerini gizli hazinelere dönüştürün. Yaptığınız köfteleri, çorbaları, kekleri yumurtayla zenginleştirin.