Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin

Gıdı eritmek için en etkili 4 egzersiz

Belli bir yaştan sonra ciltte sarkmalar oluşur. Gıdı sarkması da bu deformasyonların en belirginidir. Peki, bu rahatsız edici görüntüyü ortadan kaldırmak için neler yapılabilir? Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, basit ve etkili gıdı eritme egzersizleri ile daha genç bir görünüm elde etmek için önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Aslına bakarsanız yaşlanma doğumla başlayan bir süreç ve tüm canlıların ortak kaderi. Fakat yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına izin vermeden önlem alınmalıdır. Özellikle gıdık eritme egzersizlerine erken yaşlarda başlamak önem taşır. Bunun için günde sadece 20 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır.

“Gıdı bölgesinde neden diğer bölgelere göre daha çabuk sarkma yaşanıyor?” bu konuyu kısaca bir gözden geçirelim… Eğer kilolu bir insansanız şimdiden zayıflamanızı öneriyoruz. Çünkü kilolu insanlar zayıf yapıdaki insanlara göre daha fazla cildini genleştiriyor ve ilerleyen yaşla birlikte ciltteki elastikiyet bozulduğu için geri dönüşler çok daha zor oluyor. Bunu aşırı kilolu bir insanın zayıfladıktan sonra derisinde gözlemlenen sarkmalara benzetebilirsiniz.

Haberin Devamı

Aşırı kilo etkisinin dışında gıdı bölgesinin bir kemik üzerinde bulunmaması ve yerçekimine direnç gösterememesi ikinci bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla 30’lu yaşların ortalarına geldiğinizde gıdı, ilk etapta siz fark etmeseniz bile elastikiyetini yavaş yavaş kaybediyor. Bu bölgede 40’lı yaşların başlarında sarkma hızla ilerliyor. Dıştan çok görünmese bile elinizle gıdı bölgenizi tutarak aşağı yönde hafifçe çektiğinizde dış derinin hemen elinize gelmesi ile bunu anlayabilirsiniz.

Peki, gıdı sarkmasının önüne nasıl geçilebilir? İşte, basit ve etkili gıdı eritme egzersizleri…

Gıdı eritmek için en etkili 4 egzersiz

GIDI ERİTME EGZERSİZLERİNDEN ÖNCE BOYUN BÖLGESİ ÇALIŞTIRILMALI

Gıdık eritme egzersizlerine başlamadan önce boyun bölgesinin ısınmasını sağlamak gerekiyor. Çünkü boyun bölgesindeki dokular ısınmadan egzersize başlanıldığında, soğuk olan bölgede istenilen performansın yakalanması güçleşecektir. Ayrıca egzersizlerin sabah saatlerinde ve oturarak yapılması gerekiyor. 

Hatırlatmamızın sonrasında ilk egzersiz hareketine geçiyoruz.

  1. Rahat bir koltuğa oturup başımızı önce 10 kez sağdan sola ve 10 kez soldan sağa doğru dairesel bir şekilde çeviriyoruz. Burada amaç hem yüz bölgemizin hem de gıdı bölgemizin kan akışının hızlanması. Yirmi kez bu hareketi yaptıktan sonra kısa bir süre boynumuzu dinlendiriyoruz ve ikinci egzersizimize geçiyoruz.Kafamızı arkaya gelecek şekilde yatırıyoruz ve çenemizi mümkün olduğu kadar ileriye doğru çıkarıyoruz. Yaklaşık 20 saniye kadar gergin şekilde bekletiyoruz ve serbest bırakıyoruz. Birkaç saniye dinlendikten sonra aynı şekilde hareketi 5-6 kez tekrarlıyoruz. Burada amaç gıdı bölgesinin gerginleşmesini sağlamak ve o bölgenin kan akışını düzenlemektir. Bu egzersizi ilk günlerde çok fazla zorlamadan yapabilir ve yanma hissi geldiğinde süreye bakmadan bırakabilirsiniz. İlerleyen süreçte yanma hissinden sonra 5-6 saniye daha bekleyebilirsiniz.
  2. İkinci egzersizimizde, birinci egzersizde olduğu gibi kafamızı geriye doğru yaslıyoruz ve yine aynı şekilde çenemizi ileri doğru çıkarıyoruz. Ancak bu defa gergin konumu bozmadan ağzımızı açıp kapatmaya başlıyoruz. Egzersizin ardından yaklaşık 20 saniye dinleniyoruz ve yine altı kez tekrarlıyoruz.
  3. Üçüncü egzersiz ilk iki egzersizle ısıttığımız bölgenin gerginleşmesine yönelik olacaktır. Boyun kaslarımızı mümkün olduğu kadar sıkalım ve yine 20 saniye kadar bu şekilde gergin bekletelim. Bu işlem sırasında elimizle kontrol ettiğimizde çene altı ve gıdı bölgemizin sert ve gergin olduğunu hissedebiliriz.
  4. Dördüncü ve son egzersizimizde yumruğumuzu çenemizin altına koyuyoruz, bu şekilde ağzımızı açıp kapatıyoruz. Bu noktada hedeflenen alt çene kaslarının güçlenmesi ve yine kan dolaşımının artmasıdır. Dikkat etmemiz gereken, egzersizler ile çalıştırdığınız doku gruplarında yanma hissinin olmasıdır. Çünkü yanma hissi o bölgenin çalıştığını ve istenilen sonuca yaklaştığımızı gösterir. Sadece bu yanma hissinden birkaç saniye sonra gerginleştirme işlemini bırakarak sık aralıklarla dinlendirip tekrar aynı hareketleri yapmak yeterli olacaktır.

Dilerseniz kendinize bir program belirleyip haftanın belli günlerinde bu egzersizleri yapabilirsiniz. Amaç, gıdı bölgesinin yıllara yenik düşmesini engellemektir. Gıdı eritme olarak da adlandırılan bu sarkmaların estetik görselliğinizi bozmasına izin vermeyerek fark yaratacaksınız!